Zachte winter zorgt voor besparing op energierekening

Een gemiddeld huishouden heeft de afgelopen maanden enkele tientjes kunnen besparen op de energierekening. Dat heeft vooral te maken met de zeer zachte winter zoals daar sprake van is geweest tot op dit moment. Hierdoor kan de verwarming in veel gevallen een standje lager. Bovendien kiezen veel gezinnen ervoor om de verwarming zelfs helemaal nog niet aan te zetten en op die manier veel kosten te besparen.

Zeer zachte winter in Nederland
Berekeningen van energieleverancier Nuon en de stichting Milieu Centraal in Utrecht hebben uitgewezen dat het in december relatief warm is geweest, waardoor er veel minder energie is gebruikt. De temperaturen laten taferelen zien die normaal gesproken passen bij de lente, aangezien de temperatuur op veel plaatsen boven de 10 graden Celsius heeft gelegen. ’s Nachts wordt het de laatste tijd niet veel kouder dan 5 graden, waardoor het ook op die momenten maar nauwelijks afkoelt. Hierdoor is er veel minder energie verbruikt en zijn veel van de gezinnen in Nederland een stuk voordeliger uit, dan bijvoorbeeld vorig jaar.

Verwarming uit of lager
Nu het buiten een stuk minder koud is dan andere jaren is het in veel gevallen niet nodig om de verwarming de gehele dag aan te hebben staan. Dat is direct terug te zien aan de energierekening, aangezien er bijvoorbeeld veel minder gas nodig is om de woningen op een aangename temperatuur te brengen. De GasUnie transporteert tijdens de strenge winters bijvoorbeeld veel meer gas, iets waar 1997 een goed voorbeeld van was. De GasUnie heeft daarnaast laten weten dat er momenteel veel minder gas verbruikt wordt dan normaal is voor de tijd van het jaar. De zachte winter zorgt wat dat betreft voor een aangename besparing in deze economisch moeilijke tijden.

 

 

Plaats een reactie