Veel mensen bezorgd over de energierekening

Steeds meer mensen raken in meer of mindere mate bezorgd over hun energierekening, ondanks dat de energieleveranciers hebben aangegeven dat een gemiddeld gezin in 2013 ongeveer €80 minder aan energie kwijt zal zijn. De laatste jaren zijn de prijzen flink gestegen en het lijkt erop dat deze ook in de toekomst verder de lucht in zullen gaan. Om inzicht te krijgen in het eigen verbruik en de opbouw van de energierekening is het onder andere verstandig om een slimme energiemeter aan te schaffen.

Besparen met slimme energiemeter
De slimme energiemeter maakt het mogelijk om te besparen op de kosten, door inzicht te geven in de apparaten die veel energie gebruiken. Het is vervolgens uiteraard de bedoeling om die apparaten uit te schakelen, of in ieder geval zo min mogelijk toe te passen. Wat dat betreft lijkt het vooral een kwestie van een gebrek aan informatie, dat er nu voor zorgt dat veel mensen teveel geld kwijt zijn aan hun energierekening. Volgens Milieu Centraal heeft men de mogelijkheid om gemiddeld 5 – 10% op de energierekening te besparen, door gebruik te maken van een slimme energiemeter.

Aanschaf en terugverdienen
Uiteraard dient de slimme energiemeter aan de andere kant te worden aangeschaft. Dat zorgt ervoor dat er kosten dienen te worden gemaakt, die gemakkelijk honderd tot een paar honderd euro kunnen bedragen. Het is daarbij vooral van belang welk apparaat er gekozen wordt, aangezien er op dat gebied sprake is van grote verschillen. Zelfs de meest dure apparaten kunnen echter in 1 tot enkele jaren worden terugverdiend, waardoor er wat dat betreft sprake is van een degelijke investering. In de meeste gevallen zal de slimme energiemeter zelfs al in het eerste jaar worden terugverdiend, waardoor de meter praktisch gratis aan te schaffen is.

20% maakt zich zorgen over energierekening
Het is momenteel onduidelijk hoeveel consumenten daadwerkelijk voor een slimme energiemeter kiezen, aangezien het de energiemaatschappijen zijn die de omzetcijfers op dit gebied kennen. Er is aan de andere kant wel onderzoek gedaan door Milieu Centraal, waarbij men consumenten heeft gevraagd of ze meer inzicht zouden willen hebben in hun energierekening. Hier is uit gebleken dat ongeveer 20% van de bevolking in Nederland zich zorgen maakt over de energierekening en de mogelijkheid om deze te kunnen blijven betalen. Door te besparen op de kosten is het mogelijk de energierekening ook in de toekomst te blijven betalen, iets waar de slimme energiemeter uitstekend bij kan helpen.

Plaats een reactie