Hoe maakt men de energieprijzen transparanter in 2013?

De energieprijzen zullen in 2013 weer een stukje transparanter worden, nadat er eerder een verhoging had plaatsgevonden op basis van een hogere prijs voor aardolie. Het kan niet de bedoeling zijn om de prijzen voor gas en licht als het gevolg daarvan te verhogen, waardoor de energiemaatschappijen vanaf 1 januari verplicht zijn om meer transparantie aan te brengen in hun tarieven en eventuele verhogingen. Hoe gaan ze dat precies doen?

Verhoging van de prijzen
Wanneer er sprake is van een verhoging van de prijzen van energie dienen de energiemaatschappijen aan te geven waar dit precies vandaan komt. Alleen wanneer ze aan kunnen tonen dat de kosten van energie voor hun omhoog zijn gegaan, hebben ze de mogelijkheid om de kosten aan de consument door te berekenen. Dit zorgt ervoor dat het goed duidelijk is waar een verhoging in de prijs vandaan komt, zodat consumenten zeker weten dat de energiemaatschappijen op een eerlijke manier te werk gaan. De verwachting is dat de prijzen in de toekomst als vanzelf zullen toenemen (onder andere vanwege de toenemende vraag), maar het zal dan in ieder geval op een transparante manier gebeuren.

Personeelskosten en afschrijvingen
Het transparanter maken van de verhogingen van de prijs voor energie zorgt ervoor dat energiemaatschappijen niet langer de mogelijkheid hebben om andere kostenposten door te berekenen. Tot nu toe was het mogelijk om personeelskosten of afschrijvingen door te berekenen, door aan te geven dat de prijs van energie omhoog zou gaan. Om het geheel meer transparant te maken zijn de maatschappijen nu dus verplicht om aan te geven waar de verhoging vandaan komt. Indien het dan blijkt dat het de personeelskosten of de afschrijving zijn waar de hogere kosten vandaan komen, zal de prijsverhoging niet zomaar worden geaccepteerd.

Verhoging van de aardolieprijs
De roep om meer transparantie komt vooral voort uit een recent geval, waarbij de energiemaatschappijen besloten om de kosten van energie omhoog te brengen, als het gevolg van een toename in de prijs van aardolie. Hierdoor kregen zij te maken met hogere kosten, die ze via de prijs van gas en licht terug wilde verdienen. Consumenten betalen op die manier een hogere prijs voor energie, terwijl de daadwerkelijke kosten daarvan niet zijn toegenomen. Het is de transparantie die er in de toekomst voor moet zorgen dat hier niet langer sprake van kan zijn, waardoor de markt op een meer eerlijke manier zal gaan werken.

Berekening van de prijzen
Bovendien zullen de energieprijzen ook via de energierekening op een meer transparante manier moeten worden aangeboden. De verschillende energiemaatschappijen dienen de consument precies te laten zien op welke manier de prijzen die men rekent zijn berekend. Aan de hand daarvan is het goed te zien waar een bepaalde verhoging vandaan komt, of hoe het komt dat de ene maatschappij duurder is dan de andere. De transparantie zorgt er op die manier indirect voor dat het in 2013 beter mogelijk is om de verschillende alternatieven op een rij te zetten.

Dalende kosten
Ondanks dat de transparantie er in het geval van prijsstijgingen voor zal zorgen dat het beter duidelijk is waar dit vandaan zal komen lijkt het op dit moment een nog niet noodzakelijke maatregel. Veel van de energieleveranciers hebben namelijk aangegeven dat de gemiddelde energiekosten in 2013 met €80 per huishouden zullen dalen. Het is met name de dalende prijs van aardgas die ervoor zorgt dat energieleveranciers lagere tarieven kunnen berekenen. Wat dat betreft is er op verschillende manieren goed nieuws voor de consument, aangezien toekomstige prijsstijgingen in ieder geval op een degelijke manier uitgelegd moeten kunnen worden, zodat u goed weet waar deze vandaan komen.

Plaats een reactie