Welke kostenposten vind ik terug op mijn energierekening?

U vindt een aantal verschillende kostenposten terug op uw energierekening. Het gaat om de meterhuur, de levering, de aansluiting en het transport, de energiebelasting en de Btw. Uiteraard heeft uw leverancier van energie de mogelijkheid om hier andere termen voor te gebruiken. Vergelijk de verschillende onderdelen en zorg er op die manier voor dat u een goed beeld van de totale kosten krijgt.

Meterhuur
De meterhuur staat voor de huur, het beheer en het onderhoud van de meter die u heeft zitten. De tarieven voor de meters van elektriciteit worden sinds 1 januari 2008 door de overheid (Autoriteit Consument en Markt, ACM) bepaald. Wat dat betreft is het niet mogelijk om hierop te besparen door over te stappen naar een andere aanbieder van energie.

Levering
De levering biedt u wel een mogelijkheid om flink te besparen op de kosten van uw energie. De levering staat voor de kosten van de daadwerkelijke energie. Kijk goed naar de prijs per kWh (stroom) of de prijs per m3 (gas). Wilt u besparen op uw energierekening? Dan is het mogelijk om over te stappen van aanbieder. U kunt daarnaast overstappen naar bijvoorbeeld een groene aanbieder. Probeer een lagere prijs voor de levering altijd in combinatie met bijvoorbeeld de kosten voor de levering en de aansluiting en het transport te zien. Alleen op die manier is het mogelijk om na te gaan of u uiteindelijk op de kosten kunt besparen.

Aansluiting en transport
Ten derde betaalt u voor de aansluiting en het transport. Houd er rekening mee dat de energieleverancier kosten zal moeten maken om de stroom en het gas bij u thuis af te leveren. U betaalt kosten voor het netwerk. De ACM bepaalt de tarieven, waardoor het ook op basis hiervan niet mogelijk is om op uw kosten te  besparen. Het is bovendien niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier, aangezien deze een gebied toegewezen hebben gekregen door de overheid, waar u zich als consument bij neer dient te leggen.

Energiebelasting en Btw
Tenslotte betaalt u energiebelasting en betaalt u over het geheel, inclusief die belasting, nog eens Btw. Het is niet mogelijk hier direct mee te besparen. Indirect is dat natuurlijk wel mogelijk, aangezien de belasting en de Btw over onder andere de levering worden berekend. De belasting en Btw is voor de overheid en staat voor ongeveer een derde van de totale rekening die u betaalt.

Plaats een reactie