Prijs van gas zal oplopen

De prijs van gas zal de komende tijd op gaan lopen, omdat Japan heeft besloten massaal LNG in te slaan. De Japanners doen dit vanwege de kernramp in Fukushima waar men een paar jaar geleden mee te maken had. Het gas dat de Japanners inslaan is afkomstig van de Russen, wat betekent dat er minder capaciteit beschikbaar is voor de leveringen naar onder andere Europa. Dit zal de schaarste laten toenemen, waardoor de prijs op kan gaan lopen.

Kerncentrales stilgelegd
Bovendien heeft Zuid-Korea besloten om een groot aantal kerncentrales stil te zetten, net zoals Japan dat doet. Dit betekent dat er meer LNG nodig is, om energie op te wekken. Normaal gesproken is Europa nog altijd een grote afnemer van het vloeibaar aardgas, dat onder andere in Qatar geproduceerd wordt. Nu de Aziatische landen er meer van nodig hebben zal de prijs op gaan lopen en betalen we hier ook in Europa meer voor. Wat dat betreft heeft de veiligheid met betrekking tot de kerncentrales in Azië uiteindelijk ook in Europa z’n invloed.

Vraag vanuit Europa
Tegelijkertijd neemt de productie van dit aardgas in Noorwegen steeds een beetje verder af, waardoor we meer afhankelijk worden van het LNG dat we over de grens in kunnen kopen. De vraag in Europa neemt ieder jaar verder af, maar dit gaat maar half zo snel als de afname van de productie in Noorwegen. Ook het aanbod in landen als het Vereniging Koninkrijk, Libië en Algerije is de laatste jaren steeds verder afgenomen. Dit heeft vooral te maken met het koude voorjaar dat we achter de rug hebben, waardoor Europa steeds afhankelijker wordt van de import van Russisch gas, dat niet direct tegen de meest scherpe prijs beschikbaar zal zijn.

Plaats een reactie