Energie besparen in de straat

We kunnen veel energie besparen in de straat, iets waar men via het HIER Klimaatfeest aandacht voor probeert te vragen. De komende maanden gaat men op zoek naar de ‘beste klimaatstraat van Nederland’, door na te gaan welke straat erin slaagt om zoveel mogelijk energie te besparen. Het is hierbij de bedoeling om acties in de buurt uit te voeren, die ervoor zorgen dat de vraag naar energie zo ver mogelijk af zal nemen. Uiteraard zijn er allerlei acties mogelijk en wint de meest creatieve straat een mooie prijs.

Beste klimaatstraat van Nederland
Straten kunnen zich aanmelden op www.klimaatstraatfeest.nl en maken kans op een groot straatfeest, dat alle acties op een prachtige manier weet te belonen. Straten kunnen punten verzamelen door bijvoorbeeld massaal vriezers te ontdooien, samen op zoek te gaan naar naden en kieren die dichtgemaakt dienen te worden, of gezamenlijk energiezuinige straatverlichting bij de gemeente aan te vragen. Al deze elementen zorgen ervoor dat er minder energie nodig is om de straat te verwarmen en/of te verlichten. Uiteindelijk dient dit ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk elektriciteit en gas verbruiken, terwijl we aan de andere kant geen comfort hoeven in te leveren.

Vierhonderd euro op energie besparenVolgens Bart de Voogd, directeur van het HIER Klimaatbureau, heeft een gemiddeld gezin de mogelijkheid om tot wel €400 per jaar te besparen, op de energierekening. Met name het vervangen van oude apparaten door meer energiezuinige is een goede zet, maar ook het inzicht in het verbruik hiervan brengt mensen een stap verder. Het is volgens hem verstandig om lang niet altijd te wachten tot apparaten kapot gaan, aangezien er na 6 – 7 jaar veelal meer zuinige apparaten beschikbaar zijn. Straten kunnen zich nog tot 2 februari 2014 aanmelden, om mee te dingen naar de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’.

Plaats een reactie