Wedstrijden WK voetbal zorgen voor lager stroomverbruik

Verschillende energieleveranciers zien de afname van stroom dalen tijdens de wedstrijden op het WK voetbal, met name op het moment dat het Nederlands Elftal aantreedt. De wedstrijden tegen Spanje en Australië lieten bijvoorbeeld een daling van het stroomverbruik van zo’n 10% zien, volgens energieleverancier Eneco. Eon gaf eerder al aan dat het ook tijdens het EK in 2008, het WK in 2010 en het EK in 2012 het stroomverbruik zag dalen.

Tijdens de wedstrijden van Oranje op die toernooien daalde het stroomverbruik met gemiddeld 6,7%, om vervolgens na een half uur tot een uur na de wedstrijd weer op te lopen. De Nederlandse huishoudens maken minder gebruik van elektronische apparaten en kijken bijvoorbeeld buiten de deur of bij de buren voetbal.

Minder gebruik elektronische apparaten
Uit de analyse van Eon blijkt dat we tijdens het WK in Zuid-Afrika over het algemeen meer energie bleven gebruiken dan tijdens de wedstrijden op de EK’s en nu op het WK in Brazilië. Dit heeft volgens de stroomleverancier te maken met het feit dat de wedstrijden toen overdag werden gespeeld, terwijl er vanwege het tijdverschil met Brazilië nu sprake is van avondwedstrijden. We gebruiken tijdens de wedstrijden minder elektrische apparaten, bijvoorbeeld omdat we het strijken, wassen of koken nog even uitstellen, of dit juist al voor de wedstrijd doen.

Bovendien meldt Eneco dat we over het algemeen slechts een enkele televisie of computer in huis aan hebben staan, terwijl dat er buiten de wedstrijden om vaak meerdere zijn. We komen massaal bij elkaar om naar het voetbal te kijken en halen het even niet in ons hoofd om de wasmachine of de vaatwasser te laten draaien. Bovendien stofzuigen we pas weer naar de wedstrijd, waardoor we tijdens de speelmomenten veel minder energie vragen.

Vrijdagpatroon tijdens vroege wedstrijden
Met name de vroege wedstrijden in de poulefase van het WK voetbal lieten een patroon zien dat past bij de vrijdagmiddag. Het bedrijfsleven gebruikte vanaf 15:00 uur beduidend minder stroom. Volgens Eneco heeft dat vooral te maken met het feit dat veel werknemer wat eerder naar huis gingen, om thuis vanaf 18:00 uur niets van de wedstrijd te hoeven missen. Met name tijdens de wedstrijd tegen Australië op woensdag ontstond er een typisch vrijdagmiddagpatroon, waarbij de vraag naar energie door bedrijven aan het eind van de middag met zo’n 5% afneemt.

Half uur tot een uur na de wedstrijd
Volgens Eon duurt de afname van de vraag naar energie tot ongeveer een half uur of een uur na de wedstrijd. Na die tijd zijn we vaak weer thuis of hebben we de nabeschouwing achter de rug en schakelen we de verschillende elektrische apparaten in huis weer in.

Plaats een reactie