Wat zijn de grote energieverbruikers in huis?

Een gemiddeld gezin in Nederland (op basis van 2,2 personen) verbruikt jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit. Dit kost gemiddeld €1.000 per jaar, inclusief de kosten voor het vastrecht en het transport. Heeft u een energieverbruik dat een stuk hoger ligt? Dan kan dat te maken hebben met specifieke apparaten die u in huis heeft staan. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een airconditioner, een groot televisiescherm of een Amerikaanse koelkast?

Tuinvijverpomp en tropisch aquarium
Het vermogen van een tuinvijverpomp is afhankelijk van het type dat u gebruikt, maar gemiddeld genomen gaat het om 20 watt. Een dergelijke pomp verbruikt 195 kWh per jaar, wat betekent dat u daar alleen al €45 aan betaalt. Zwaardere vijverpompen kunnen vermogens kennen van 100 – 200 watt, waardoor de kosten op kunnen lopen tot €100 – €200.

Het tropisch aquarium verbruikt gemiddeld genomen gemakkelijk 900 kWh per jaar. Dat betekent dat u ruim €200 aan elektriciteitskosten betaalt, om van uw vissen te kunnen genieten. Het zijn wat dat betreft twee grootverbruikers op het gebied van energie, die de energierekening flink op kunnen laten lopen.

Waterbed en elektrische kachel
Het waterbed gebruikt gemiddeld 750 kWh aan stroom per jaar, om de temperatuur van het water voldoende hoog te houden. Dit zorgt ervoor dat u in een warm bed kunt stappen, maar breng op die manier ook zo’n €170 aan kosten met zich mee. De kans is groot dat het waterbed een van de grootste verbruikers van energie in uw woning is. Verwarmt u een kamer bovendien met een elektrische kachel? Dan kost ook dit zomaar €50 – €250 per jaar, afhankelijk van het vermogen en het aantal uren dat u er jaarlijks gebruik van maakt.

Thuistap en tweede koelkast
Nodigt u regelmatig vrienden uit om gebruik te maken van de thuistap? Indien het apparaat het gehele jaar aan staat verbruikt deze zomaar 500 kWh per jaar en betaalt u daar zo’n €120 voor. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 2 moderne koelkasten! Heeft u een dergelijke tweede koelkast staan? Dan dient u daar dus nog eens zo’n 250 kWh aan energie bij op te tellen. De kans is dan groot dat u aan energie veel meer betaalt dan het gemiddelde in Nederland.

Plaats een reactie