Hoe kunnen we gezamenlijk energie besparen?

Wilt u graag energie besparen, maar vindt u het lastig om zelf de eerste stap te zetten? Het is een uitstekend idee om een initiatief te starten in uw straat, wijk of wellicht complete dorp. U kunt hiermee zorgen voor een competitie-element, naast het feit dat u de besparing op meer grote schaal kunt toepassen en dit daadwerkelijk zoden aan de dijk zal zetten. Een gezamenlijke energiebesparing levert al snel een mooi resultaat op, op basis waarvan u vervolgens verder kunt bouwen.

Elsendorp Energiek
Een goed voorbeeld van een gezamenlijk initiatief is Elsendorp Energiek. Elsendorp is een relatief kleine plaats, die er via de commissie van Dorpsoverleg voor gaat zorgen dat inwoners de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan een interessant initiatief. De commissie gaan samenwerken met de Buurtkracht, een initiatief van Enexis. Samen slaan zij de handen ineen, bijvoorbeeld om een online platform op te zetten, waar de bewoners hun energieverbruik kunnen vergelijken. Het is de bundeling van de krachten die ervoor zorgt dat het gezamenlijke initiatief goed van de grond kan komen en tot een besparing op energie zal leiden.

Maatregelen en vergelijken
Met name het vergelijken van het energieverbruik met dat van andere inwoners zal tot een flinke besparing leiden. Op het moment dat er een competitie ontstaat om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie vallen er flinke besparingen te behalen. Daarnaast maakt Elsendorp sinds vorig jaar al gebruik van zonnepanelen op het schoolgebouw, inclusief een lesprogramma voor de kinderen. Zij leren meer over duurzame energie en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze maximaal kunnen besparen op hun energierekening. Het is de integrale aanpak die leidt tot de beste resultaten.

Energiedoelstelling 2020
Uiteindelijk zorgen dergelijke initiatieven in Nederland ervoor dat we de mogelijkheid hebben om de energiedoelstelling voor 2020 te behalen, door 14% van alle energie duurzaam op te wekken. Het is een ambitieus plan van de overheid, dat ervoor moet zorgen dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Daarnaast biedt het ons een uitgelezen kans om zelf energie op te wekken en de energierekening daarmee fors omlaag te brengen.

Wilt u zelf een initiatief starten om energie te besparen? Dan is het verstandig om dit samen met een aantal andere bewoners in de buurt op te pakken. Zorg zelf voor zonnepanelen op het dak, of maak een plan om per wijk aan te geven hoeveel energie jullie besparen. Dit is een uitstekende methode om ook andere bewoners aan te sporen mee te doen aan het plan.

Plaats een reactie