Wat is het energielabel van mijn woning?

Bent u benieuwd naar het energielabel van uw woning? U kunt dit in 6 stappen bepalen, door gebruik te maken van de tool op www.verbeteruwhuis.nl. Dit is een online tool vanuit de overheid, die u kan helpen meer comfort te bereiken, de energiekosten te drukken en minder CO2 uit te stoten. Wat dat betreft is het verstandig om na te gaan hoeveel energie u eigenlijk verbruikt en hoe u de mogelijkheid heeft om dit terug te dringen.

Type woning
Binnen het stappenplan dat u kunt gebruiken om uw energielabel te bepalen dient u allereerst aan te geven of u de eigenaar van een woning bent, dat u een woning huurt, of u deze verhuurt. Geef vervolgens aan of het gaat om een appartement of een woonhuis en vul verdere vragen in om een schets te kunnen maken van uw woning. Het is onder andere van belang wanneer uw woning gebouwd is en hoeveel vierkante meter vloeroppervlak u tot uw beschikking heeft. Geef ook aan met hoeveel personen u in de woning woont en waar in Nederland deze staat. Dit laatste is van belang vanwege de eventuele subsidies die er beschikbaar zijn, om uw woning meer energiezuinig te maken.

Isolatie
Het energielabel van uw woning is onder andere afhankelijk van de isolatie die u aanbrengt, of die er aanwezig is. Heeft u een woning die recent is opgeleverd? Dan is de kans groot dat de isolatie van de gevel, het dak en de vloer uitstekend in orde is, waardoor dit bij zal dragen aan een beter energielabel. U kunt wonen in voldoende comfort en de kosten voor energie zullen meevallen. Ook het gebruik van dubbel glas of zelfs een betere variant zal bijdragen aan een meer milieuvriendelijke woning, die minder energie nodig heeft om u comfort te kunnen bieden.

Installatie en ventilatie
Tenslotte richt de website zich op de installatie en ventilatie waarvan er sprake is in uw woning. Maak u gebruik van een HR-combiketel, of heeft u wellicht een VR-combiketel zitten? Dankzij een Hoogrendement of Verbeterd Rendement ketel kunt u meer zuinig met gas omgaan en heeft u het binnenshuis toch lekker warm. Wat betreft de ventilatie kan er onder andere sprake zijn van een gebalanceerd systeem (vaak in appartementen), of van mechanische ventilatie (moderne woonhuizen). Doorloop zelf de 6 stappen en zorg er daarmee voor dat u er achter kunt komen welk energielabel uw woning heeft.

Plaats een reactie