Gas in Oekraïne wordt 50% duurder

Inwoners van Oekraïne gaan vanaf 1 mei 50% meer voor hun gas betalen, dan ze tot nu toe deden. De komende jaren zal de prijs bovendien verder omhoog gaan. Dat heeft de interim regering van het land de inwoners laten weten. Dit zal de populariteit van deze regering in ieder geval niet vergroten. Aan de andere kant zorgt men er op deze manier wel voor dat het voldoet aan de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde, om in aanmerking te kunnen komen voor hulp.

Hulpprogramma voor Oekraïne
Oekraïne lijkt aanspraak te kunnen gaan maken op een hulpprogramma van het IMF, waarmee de organisatie het land financieel wil gaan steunen. De afgelopen maanden heeft er flinke politieke onrust in het land geheerst, waardoor de financiële situatie er inmiddels bedroevend is. Het land heeft te maken met enorme economische problemen, die het zelf niet langer goed op lijkt te kunnen lossen. Het IMF heeft steun toegezegd, maar alleen op basis van de voorwaarden die het daarvoor stelt. De regering van Oekraïne lijkt zich daar nu aan te houden.

Subsidies niet meer van kracht
In Oekraïne heeft men jarenlang kunnen profiteren van speciale subsidies, die de prijs van gas laag hebben weten te houden. Nu deze subsidie verdwijnt gaan de inwoners de daadwerkelijke prijs voor de energie betalen, die een stuk hoger ligt dan wat ze gewend zijn. Daarnaast dienen de inwoners van Oekraïne er rekening mee te houden dat ook de prijzen van andere publieke voorzieningen omhoog zullen gaan. Per 1 juli zal de prijs van elektriciteit bijvoorbeeld met 40% stijgen. Wat dat betreft hebben de recente ontwikkelingen een enorme invloed op de portemonnee van veel inwoners van Oekraïne.

Plaats een reactie