Voorkom drie veelgemaakte fouten bij het overstappen van energieleverancier

Wilt u overstappen van energieleverancier, bijvoorbeeld om flink te besparen op de jaarlijkse kosten? Zorg ervoor dat u de volgende drie veelgemaakte fouten in ieder geval voorkomt.

Huidige contract en opzegtermijn
Heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over opzegkosten, maar zal er sprake zijn van een opzegtermijn van gemiddeld 30 dagen. Heeft u een contract voor bepaalde tijd, zoals 1 of 2 jaar? Houd dan rekening met een opzegboete die varieert van €50 – €125, afhankelijk van de lengte van het contract. De boete geldt apart voor stroom en voor gas, waardoor de kosten bij te vroeg overstappen behoorlijk op kunnen lopen. Zorg ervoor dat u pas overstapt aan het eind van uw contract, om een dergelijke boete te voorkomen.

Biedt de nieuwe leverancier de mogelijkheid de kosten van een eventuele boete te vergoeden? Dien een dergelijk verzoek zo snel mogelijk na het ontvangen van de eindafrekening in. De energieleverancier is vrij in het bepalen van de uiterste termijn. U heeft bij Essent 3 maanden de tijd, terwijl u de documenten bij Nuon bijvoorbeeld al binnen 6 weken in dient te sturen. Check bovendien de voorwaarden, aangezien Essent de kosten niet zal dekken op het moment dat u overstapt via een vergelijkingssite.

Elektriciteit én gas vergelijken
Neemt u zowel elektriciteit als gas af? Zorg er dan voor dat u zowel de kosten voor stroom als die voor gas vergelijkt. Een aantal energieleveranciers staat erom bekend dat zij u een aantrekkelijke aanbieding doen voor stroom, met een korting tot bijvoorbeeld 50% op de huidige kosten.

Met name de kosten voor gas kunnen flink oplopen, een gemiddeld gezin is hier 3x meer aan kwijt dan aan stroom. Dit betekent dat het vooral interessant is om op zoek te gaan naar een goedkope leverancier van gas, om vervolgens ook goed te kijken naar de tarieven die men u in rekening brengt voor de stroom die u afneemt.

Datum van contractaanvraag en de levering
In een aantal gevallen krijgt u een korting van de energieleverancier, indien u minimaal tijdens de gehele eerste contractduur klant blijft. U ontvangt de korting pas na het uitdienen van het contract. Stapt u in de tussentijd over? Dan kunt u deze bonus niet ontvangen, waardoor u het afgelopen jaar relatief veel heeft betaalt voor uw energie. Een bekend voorbeeld van deze constructie vindt u bij de Nederlandse Energie Maatschappij, die op basis hiervan zorgt voor een vaste klantenkorting.

Houd er rekening mee dat een aantal van de energieleveranciers pas rekent vanaf het moment dat de levering ingaat, niet vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Doet u op 1 augustus een aanvraag voor stroom en gas en gaat de levering op 1 september in? Dan kunt u vanaf 1 september volgend jaar overstappen, zonder de bonus te verliezen. Let hier goed op, om tijdens het overstappen van energieleverancier een maximaal voordeel te kunnen behalen en gebruik te maken van alle beschikbare mogelijkheden.

Plaats een reactie