UMC’s gaan energie-efficiëntie verhogen

De Nederlandse Universitair Medische Centra (UMC’s) gaan er samen voor zorgen dat ze op een meer efficiënte manier om kunnen gaan met de vraag naar energie. De ziekenhuizen zijn een samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) aangegaan en hebben onderzoek gedaan naar de manier waarop ze momenteel gebruik maken van energie. Ze willen de efficiëntie hiervan met 50% verhogen in 2030, ten opzichte van het niveau in 2005. Indien de ziekenhuizen daarin slagen hebben ze de mogelijkheid om €20 miljoen per jaar aan kosten te besparen.

Zuiniger en duurzamer
Uit het onderzoek blijkt vooral dat men op een meer eenvoudige manier naar energie zal moeten kijken, aangezien de processen over het algemeen erg complex in elkaar zitten. Om meer energiezuinig en duurzaam te kunnen werken zal de zorg op een meer eenvoudige wijze in elkaar moeten worden gezet. Er worden steeds meer apparaten gebruikt, maar het zou mogelijk moeten zijn daar een energiezuinige variant van te kiezen. Bovendien kan de opslag van medische data op een fysieke manier worden samengevoegd, waardoor de besparing op energie verder op kan lopen.

Energie op de agenda
Het is volgens de verschillende UMC’s vooral van belang om het oog op energie op de agenda te zetten. Het is voor de ziekenhuizen vooral een stuk bewustwording waar men mee te maken heeft. Op dit moment wordt er nog weinig aandacht besteed aan de manier waarop men om gaat met energie. Juist door daar de komende jaren beter naar te kijken denkt men op zich al een flinke besparing te kunnen realiseren. Uiteindelijk zal de bewustwording er ook toe moeten leiden dat de uiteindelijke efficiëncy besparing van 50% gerealiseerd kan worden, waardoor men aan de gestelde doelen kan voldoen en flink in de kosten kan snijden.

Plaats een reactie