Stroom en gas: vaste en variabele kosten

We kiezen er steeds vaker voor om aanbiedingen voor stroom en gas met elkaar te vergelijken. Dat is een goede zaak, maar het is daarbij van belang om zowel de vaste als de variabele kosten mee te nemen in de vergelijking. Het gasverbruik ging tijdens de afgelopen winter bijvoorbeeld met ongeveer €40 omhoog voor het Nederlandse gezin, maar wat dat voor u betekent is sterk afhankelijk van uw vaste lasten en de variabele prijs per kubieke meter gas. Ook met betrekking tot elektriciteit is het van belang om de beide elementen in de gaten te houden.

Verbruiksprijs per kilowattuur
We kijken over het algemeen vooral naar de verbruiksprijs per kilowattuur of per kubieke meter gas. Dat is op zich een goede zaak, maar wanneer men u hoge vaste lasten in rekening brengt zal het uiteindelijk niet meevallen om te besparen op uw energierekening. Vergelijk in ieder geval de kosten per kilowattuur en kubieke meter gas met elkaar, maar sluit niet direct een nieuw contract af wanneer u op dat gebied een besparing heeft gevonden.

Vaste kosten als vastrecht
Het is daarnaast namelijk van belang om goed te kijken naar de kosten voor het vastrecht. Dit zijn de maandelijkse vaste lasten die een leverancier u in rekening brengt, om gebruik te mogen maken van de aansluiting. Als consument heeft u over het algemeen de kleinst mogelijke aansluiting zitten, maar dat neemt niet weg dat de kosten behoorlijk kunnen verschillen. Vergelijk de kosten met elkaar en tel dit op bij de prijzen die u per kilowattuur of kubieke meter gas betaalt. U kunt op die manier een eerlijke vergelijking maken en eventueel een omslagpunt berekenen, zodat u weet wanneer het voordeliger wordt om over te stappen van aanbieder.

Plaats een reactie