Tijdperk van draadloze elektriciteit staat voor onze neus

Het huis van de toekomst zal gebruik gaan maken van draadloze elektriciteit, zoals we nu ook omgaan met draadloos internet. Dat stelt Dr. Katie Hall, CTO van WiTricity. Dit is een startup die hard werkt aan draadloze resonantie, om op een totaal nieuwe wijze energie aan te kunnen bieden. Volgens Hall heeft het bedrijf de doelstelling om huizen via magnetische luchtvelden van energie te voorzien. In dat geval hebben we daar geen bedrading meer voor nodig, waardoor we op een totaal nieuwe manier gebruik kunnen maken van elektriciteit.

Spoel van stroomdraad
WiTricity maakt op dit moment gebruik van een Source Resonator, een soort spoel van stroomdraad. Deze spoel zal een magnetisch veld creëren, om energie op te wekken. Consumenten kunnen de spoel aansluiten op het elektriciteitsnet, om deze in te schakelen en de energie als het ware draadloos door te gaan geven. Op het moment dat er een andere spoel in de buurt is kan die het magnetische veld weer omzetten in elektrische energie. Het is op die manier mogelijk om een elektrische lading door te geven, zonder dat we daar nog enige vorm van bedrading voor nodig hebben.

Volledig veilige techniek
Volgens WiTricity kunnen we bovendien volledig veilig gebruik maken van de techniek en bestaat er totaal geen risico op elektrocutie. In plaats daarvan maakt men gebruik van veilige magnetische velden, net zoals de Wifi-routers die we allemaal gebruiken dat doen. Het bedrijf heeft eerder laten zien dat we smartphones en laptops draadloos op kunnen gaan laden, waardoor het gedoe met bedrading definitief tot het verleden kan gaan behoren. Daarnaast is het bedrijf er al in geslaagd om een televisie van stroom te voorzien, zonder de stekker daadwerkelijk in het stopcontact te steken. WiTricity werkt onder andere aan het draadloos opladen van een elektrische auto.

Plaats een reactie