Besparing op de verwarming en warm water

Wilt u graag energie besparen? Kijk dan eens goed naar de manier waarop u omgaat met de verwarming en met warm water. De kans is groot dat u op die manier voor een interessante besparing kunt zorgen.

Slimmer douchen
U kunt slimmer douchen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Deze geeft wat minder water, waardoor u tot 20% op de kosten voor warm water en energie kunt besparen. Stapt u bovendien een minuut eerder onder de douche vandaan? Dan kan de besparing nog veel verder oplopen. U kunt daarnaast denken aan een douche-wtw. U zorgt er daarmee voor dat u gebruik maakt van een warmtewisselaar, die warmte uit het wegspoelende water haalt, om het koude water daarmee alvast voor te verwarmen. U hoeft dan minder warmte te verbruiken om het water op temperatuur te krijgen, waardoor u de investering vanzelf terug kunt verdienen.

Vervang de ketel
Het is bovendien de moeite waard om de ketel te vervangen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een HR-107 (combi)ketel. Dit is een goede vervanging van een al wat oudere ketel, waarmee u ervoor kunt zorgen dat u flink op uw energiekosten kunt besparen. De ketel gaat op een meer efficiënte manier met warmte om, waardoor u er minder voor nodig heeft om het water toch op de gewenste temperatuur te krijgen. Verder is het verstandig om een nieuwe installatie zo dicht mogelijk bij de keuken of de badkamer aan te leggen. Zorg er anders voor dat u directe leidingen naar deze ruimten aanlegt, zodat u zo min mogelijk warmte verliest in (te) lange leidingen.

Zet de verwarming vaker lager
Zet de verwarming tenslotte gewoon eens wat eerder lager. Het is geen probleem om de verwarming al een graad omlaag te zetten wanneer u over een uur weggaat, of wanneer u over een uur naar bed gaat. Alleen in het geval dat u gebruik maakt van LageTemperatuurVerwarming is dit niet verstandig. Maak bovendien gebruik van een klokthermostaat, bijvoorbeeld om de verwarming pas in te laten schakelen op het moment dat u bijna thuiskomt. De rest van de dag en nacht kan de verwarming een stuk lager, waardoor u veel energie kunt besparen.

Plaats een reactie