Tesla gaat accu’s voor thuis produceren

Tesla staat vooral bekend als de producent van elektrische auto’s, maar wil zich daarnaast gaat richten op batterijsystemen voor thuis. Eerder vonden er al verschillende lekken naar de media plaats, inmiddels heeft Tesla zelf het doek van de Powerwall en Powerpack getrokken. De batterijen zijn geschikt voor thuisgebruik, net als bij ondernemingen en zelfs energieleveranciers.

Powerwall en Powerpack
Tesla presenteerde de Powerwall en de Powerpack, twee verschillende producten die het mogelijk maken om energie op te slaan. De Powerwall is geschikt voor thuisgebruik en is beschikbaar in een 7 kWh versie voor $3.000, of een 10 kWh versie voor $3.500. De kleine variant van de Powerwall is volgens oprichter en eigenaar Elon Musk van Tesla een goede keuze als aanvulling op zonnepanelen. Hierdoor kunnen consumenten ook ‘s avonds en ‘s nachts energie afnemen, wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken. De 10 kWh versie is volgens hem geschikt voor gebieden met een minder stabiele energievoorziening. Tesla levert de batterijen met 10 jaar garantie en wil ervoor zorgen dat energiebedrijven de batterijen aan consumenten gaan leasen, om de instapkosten zo ver mogelijk te beperken.

Daarnaast presenteerde Tesla de Powerpack, de grote broer van de Powerwall. Het is een eindeloos schaalbaar systeem, dat het bij bedrijven en zelfs energieleveranciers mogelijk maakt om grote hoeveelheden energie op te slaan. Het systeem maakt gebruik van blokken van 100 kWh en kan schalen van 500 kWh tot 10 mWh en verder. Tesla wil het energiegebruik op wereldwijde schaal gaan veranderen, op een extreme wijze. Het bedrijf heeft dat wat betreft enorme ambities.

Energie opslaan en verdelen
Volgens Elon Musk van Tesla helpen de nieuwe producten om energie op te slaan en te verdelen. Het gaat om slimme units, die onderling met elkaar kunnen spreken om de energie zo goed mogelijk te distribueren. Is een van de units al volledig opgeladen en is er elders energie nodig? Dan is het via het systeem van Tesla mogelijk om die energie elders aan te bieden. Volgens Tesla zullen energieleveranciers hier op grote schaal gebruik van willen maken, om de energievoorziening op een totaal nieuwe manier te kunnen organiseren.

Tesla wil samenwerken met energiepartners
Tesla heeft berekend dat er 160 miljoen Powerpacks nodig zijn om Amerika van energie te voorzien, voor de wereld geldt een behoefte van 2 miljard Powerpacks. Het bedrijf wil hiervoor gebruik maken van opgeslagen zonne-energie, maar snapt dat het daar partners bij nodig heeft. De patenten van Tesla zijn daarom gratis beschikbaar voor anderen, zodat Gigafactory van Tesla op termijn kan gaan samenwerken met andere ontwikkelaars op dit gebied.

Gebruik van de producten in Nederland
Uiteraard is het dan de vraag hoe we hier in Nederland gebruik van kunnen gaan maken, binnen de regelgeving die er op dit moment geldt. We hebben nu bijvoorbeeld te maken met een salderingsregeling, we kunnen opgewekte energie in minder brengen op onze energierekening. Zou die regeling worden afgebouwd, dan vormen de producten van Tesla een goede keuze om de energie op te slaan en daar later gebruik van te maken. Minister Kamp heeft aangegeven de regeling in 2017 te willen evalueren, waardoor het de moeite waard is om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Plaats een reactie