Stroom werd in een jaar tijd 20% goedkoper

Stroom is het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, de tarieven zijn de laatste tijd behoorlijk gedaald. Afgelopen jaar betaalden we zo’n 20% minder voor stroom dan een jaar eerder. 1000 kWh aan stroom kostte in 2013 bijvoorbeeld nog €52, in 2014 was dit bedrag gedaald tot €41. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden zo’n €5 per maand kan besparen, zonder over te stappen of energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Drie nieuwe kolencentrales
Het zijn volgens hoogspanningsnetbeheerder TenneT vooral de drie nieuwe kolencentrales die ervoor zorgen dat we kunnen rekenen op lagere stroomtarieven. Voorheen maakten we gebruik van duurdere gascentrales, waardoor ook de kosten van de stroom voor consumenten hoger opliepen. Daarnaast maken we op steeds grotere schaal gebruik van de import van goedkope zonne- en windenergie uit Noorwegen en Duitsland. Dit zorgt ervoor dat we een scherpe prijs betalen voor onze stroom, terwijl we bovendien minder afhankelijk zijn van traditionele brandstoffen.

Ten derde spelen de efficiënte stroomverbindingen tussen Europese landen volgens TenneT een grote rol. Het is ook met het oog op de toekomst volgens hen van belang dat die verbindingen goed van kwaliteit blijven. Het aanbod vanuit zowel de kolencentrales als duurzame bronnen zorgt voor meer flexibiliteit, waardoor de kosten voor stroom niet zomaar meer hard op zullen lopen.

Voordeel van 80 miljoen euro per jaar
Uit berekeningen uit de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat we als Nederland zo’n €80 miljoen euro per jaar besparen, dankzij de lagere tarieven voor stroom. Het zijn immers niet alleen consumenten die daar voordeel van hebben, ook bedrijven betalen een lagere prijs. Bovendien verwachten zowel TenneT als de ACM dat de kosten voor stroom de komende tijd verder zullen dalen, waardoor de besparingen verder op kunnen lopen.

Plaats een reactie