Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Denkt u er over na om zonnepanelen aan te schaffen, maar bent u onzeker over de tijd die u nodig heeft om uw investering terug te verdienen? Het is van belang om een aantal verschillende elementen mee te nemen in de berekening, van de aanschafkosten tot het piekvermogen en van het aantal uren volle zon tot aan de energieprijs. Er is een handige online tool beschikbaar (http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen/rekenhulp-terugverdientijd/),  waarmee u eenvoudig zelf uit kunt rekenen wat de terugverdientijd is en wat uw totale winst is na afloop van de levensduur.

Aanschafkosten en piekvermogen
Het is allereerst van groot belang om goed naar de aanschafkosten te kijken. Wat kost de aanschaf van uw PV-systeem met zonnepanelen? Vraag offertes aan bij enkele partijen, die de zonnepanelen voor u kunnen leveren en deze daarnaast ook installeren. Kijk vervolgens goed naar het piekvermogen dat ze af kunnen leveren. Dit wordt aangeduid met Wp, wat staat voor Wattpiek. Dit is van belang om de maximale capaciteit van de zonnepanelen mee te nemen in de berekening, zodat de terugverdientijd op een nauwkeurige manier kan worden geschat.

Uren volle zon en opbrengstfactor
Het is daarnaast natuurlijk van belang om te rekenen met een bepaald aantal uren volle zon. Des te hoger dit aantal is, des te hoger de opbrengst en des te korter de tijd die u nodig heeft om het geheel terug te verdienen. We spreken van één uur volle zon op het moment dat het aardoppervlak 1000 W/m2 ontvangt. Het is bekend dat er aan de kust over het algemeen sprake is van meer volle zonuren dan in het oosten van het land. De opbrengstfactor bepaalt in hoeverre de instralende zon ook daadwerkelijk om kan worden gezet in energie. Des te hoger deze factor, des te korter de terugverdientijd.

Instralingsfactor en energieprijs
Ook de instralingsfactor bepaalt in hoeverre de zonnepanelen op een efficiënte manier kunnen werken. Wilt u de panelen optimaal plaatsen? Zorg er dan voor dat u een hoek van 35 graden kiest en u de panelen op het zuiden plaatst. Kies u voor een andere hoek of een andere richting? Dan neemt de instralingsfactor af en kunt u rekenen op een langere terugverdientijd. Aangezien de zon dan niet optimaal op de panelen valt is het rendement minder goed. Uiteraard is ook de energieprijs van belang, aangezien u die nodig heeft om de besparing uit te kunnen rekenen.

Jaarlijkse prijsstijging en overheidssubsidie
De energieprijs is vooral interessant in combinatie met de jaarlijkse (verwachte) prijsstijging van energie en de overheidssubsidie die er wordt verstrekt. Dit laatste gebeurt op basis van het aantal kWh dat u opwekt. De jaarlijkse prijsstijging is lastig in te schatten. Het is wat dat betreft verstandig om bijvoorbeeld 1, 2, 3 en 5% als stijgingen te kiezen, om op die manier de verschillende mogelijkheden door te rekenen. Uiteraard zal de terugverdientijd korter worden wanneer u kiest voor een hogere stijging van de energieprijs, of u een hogere subsidie per kWh invult.

Levensduur van de zonnepanelen en resultaat
Tenslotte is het van belang om in te voeren wat de verwachte levensduur van de zonnepanelen is. Dit maakt niet uit voor de terugverdientijd, maar het zorgt er wel voor dat u de totale winst op basis van de levensduur kunt berekenen. Aan de hand van al deze verschillende gegevens heeft u de mogelijkheid om een terugverdientijd in jaren te berekenen. Zoals u ziet is deze echter afhankelijk van een aantal factoren. Houd dus altijd een slag om de arm en probeer zowel een ‘worst-case’ scenario als een goed scenario naast de verwachting te plaatsen, zodat u een goed beeld heeft van de range waar u aan kunt denken.

Plaats een reactie