Stedin tijdens koude dagen terughoudend met afsluitingen

Netbeheerder Stedin zal terughoudend zijn met afsluiten, zodra de koude invalt in ons land. De netbeheerder in Zuid-Holland en Utrecht wil er daarmee graag voor zorgen dat tijdens de koude dagen zo min mogelijk mensen zonder elektriciteit en gas komen te zitten. De beheerder kan bewoners afsluiten op het moment dat zij niet aan hun verplichtingen voldoen, maar zal huishoudens zonder contract of met een betalingsachterstand met meer coulance behandelen. Volgens een woordvoerder wil Stedin op die manier voorkomen dat er onmenselijke situaties ontstaan.

Eerste beheerder met coulanceregeling
Stedin is de eerste netbeheerder die aangeeft op deze manier om te gaan met huishoudens die hun rekeningen niet betalen, of geen gebruik maken van een energiecontract. Enexis heeft aangegeven binnenkort in overleg te gaan over een mogelijke coulanceregeling en andere netbeheerders wachten hier nog mee. Wat dat betreft neemt Stedin de voortrekkersrol en geeft het hiermee eigenlijk aan dat de komende periode zo koud gaat worden, dat we alleen elektriciteit en gas nodig hebben om op een menswaardige manier de dagen door te kunnen komen.

Verplichting voor beheerders
Stedin doet dit overigens niet volledig uit eigen beweging, uiteindelijk zijn alle netbeheerders verplicht om tijdens de koude dagen coulant om te gaan met afsluitingen. De standaardmaatregel verplicht de beheerders om bij temperaturen onder het vriespunt terughoudend te zijn met dergelijke ingrepen, al kunnen de netbeheerders op basis van de weersvoorspellingen zelf bepalen wanneer ze daadwerkelijk overgaan tot deze situatie. Stedin heeft de kans gegrepen om het nieuws als eerst nar buiten te brengen. Het wordt de komende dagen behoorlijk koud in grote delen van Nederland, waardoor we de energie in de vorm van elektriciteit en gas nodig hebben om in onze woningen voldoende warm te blijven.

Plaats een reactie