Regionale netbeheerders stellen stijging maximumtarieven voor

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft eind september de tarieven bekend gemaakt die de verschillende regionale elektriciteit- en gasnetbeheerders willen gaan rekenen. Zij dienen de tarieven in een voorstel te presenteren, zodat de NMa vervolgens kan bepalen wat de maximumtarieven voor het komende jaar zullen zijn. Het lijkt erop dat de netbeheerders flink meer kosten in rekening zullen gaan brengen. De energiekosten zullen op die manier zowel voor elektriciteit als gas oplopen, terwijl de winsten van de netbeheerders al van een behoorlijk niveau lijken te zijn.

Jaarlijks tariefvoorstel bij NMa
De verschillende netbeheerders dienen ieder jaar een tariefvoorstel te doen bij de NMa. Op basis van die informatie bepaalt men vervolgens wat de maximale tarieven voor het komende jaar zullen zijn. De netbeheerders dienen een doelmatigheidskorting (x-factor) toe te passen die door de NMa wordt verstrekt en daarnaast rekening te houden met de consumentenprijsindex (cpi). Het is met name het toepassen van een negatieve doelmatigheidskorting die ervoor zorgt dat de kosten het komende jaar flink op zullen lopen. De NMa heeft in 2010 besloten dat de verschillende netbeheerders hier tot in 2013 de mogelijkheid toe hebben, ook la is een organisatie als VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers, het daar volledig mee oneens.

Stijging van 10 á 11%
In 2013 zullen de verschillende netbeheerders ongeveer 10 tot 11% meer kosten in rekening brengen. Zij hebben stuk voor stuk hogere tarieven ingediend bij de NMa en zorgen er op die manier waarschijnlijk voor dat de maximumtarieven op een relatief hoog niveau komen te liggen. Eerder werd er nog gesproken van een stijging van maximaal 8 tot 10%. Dit maximum lijkt daarmee overboord te zijn gezet, waardoor de kans groot is dat de kosten van energie in 2013 behoorlijk verder op zullen lopen.

Plaats een reactie