Check uw elektriciteitshuishouding en bespaar energie

Wilt u graag energie besparen en is uw elektriciteitshuishouding aan een renovatie toe? Door direct innovatief in te grijpen heeft u de mogelijkheid om energie te gaan besparen en er daarnaast voor te zorgen dat u gaat werken met meer moderne materialen. U slaat twee vliegen in één klap, wanneer u rekening houdt met de onderstaande factoren op het gebied van elektriciteit.

Vervangen van draad of kabels en het verdeelbord
Het is allereerst verstandig om eens goed te (laten) kijken naar de verschillende draden en kabels zoals die in uw woning zijn aangebracht. Deze bevinden zich over het algemeen in de muren en plafonds, maar dit betekent niet dat ze niet onderhevig zijn aan slijtage. Het is juist goed mogelijk dat de kabels en draad niet langer van een goede kwaliteit zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de ‘lekkage’ ontstaat, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren wanneer er wat los komt te liggen. Zorg ervoor dat zowel de draden, de kabels en eventueel het verdeelbord worden vervangen, waardoor u weer met uitstekende materialen werkt, die voor een veilige situatie zorgen.

Stopcontacten en meervoudige stekkerdozen
Daarnaast is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de stopcontacten die er op dit moment aanwezig zijn. De kans is groot dat er sprake is van een aantal exemplaren met aarding, terwijl er aan de andere kant geen aardingsgeleider aanwezig is. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, waardoor het van groot belang is om daar zo snel mogelijk wat aan te doen. Ook kunt u aparte kringen laten voorzien van de nodige stopcontacten, bijvoorbeeld met een meervoudige stekkerdoos. In combinatie met een kabelgoot zorgt u ervoor dat u geen gebruik meer hoeft te maken van een verlengkabel.

Automatisatie van uw elektriciteitshuishouding
Wat betreft de besparing van energie is het onder andere interessant om te kijken naar de mogelijkheden van automatisatie. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld uitstekend mogelijk om ervoor te zorgen dat het licht alleen aan gaat op het moment dat u daadwerkelijk aanwezig bent in de ruimte. Dit zorgt er allereerst voor dat u op een heel comfortabele manier door uw woning kunt bewegen, maar ook dat het licht altijd weer uit gaat wanneer u niet aanwezig bent. U kunt op die manier veel energie besparen, bijvoorbeeld door detectieogen aan te brengen in de kamers waar u een relatief korte tijd verblijft.

Verlichting vernieuwen
Tenslotte is het verstandig om de verlichting op een aantal plaatsen te vernieuwen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van led-verlichting. U heeft op die manier de mogelijkheid om zeer zuinige lampen te gebruiken, die ervoor zorgen dat de besparing er uiteindelijk voor zorgt dat u de aanschaf van de lampen eenvoudig terug kunt verdienen. Uiteraard is de techniek inmiddels zover gevorderd dat er op een heel sfeervolle manier gewerkt kan worden met led. Wat dat betreft zijn er geen redenen meer beschikbaar om niet over te stappen op deze energiebesparende vorm van licht, om op die manier uw rekening naar beneden bij te stellen.

Plaats een reactie