Project Sunroof van Google vertelt of huizen geschikt zijn voor zonnepanelen

Google geldt als de zoekmachine met verreweg het grootste marktaandeel, terwijl het daarnaast een innovatief bedrijf is dat doorlopend werkt aan slimme oplossingen voor huidige en toekomstige problemen. Project Sunroof is een goed voorbeeld van een oplossing voor kwesties waar we op termijn steeds meer mee te maken zullen krijgen, die losstaan van het gebruik van het internet. Het gaat om een project dat het via Google Earth mogelijk maakt om te bepalen hoeveel zonne-energie een huis eventueel op zou kunnen wekken.

Het is Google-engineer Carl Elkin die de software ontwikkelde. Google wil er met dergelijke initiatieven voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van de mogelijkheden op het gebied van duurzame energie. Het bedrijf gaat zelf op een zo duurzaam mogelijke manier om met energie en wil daar ook anderen graag in stimuleren.

Proef in San Francisco en Boston
Voorlopig is er sprake van een proef in San Francisco en Boston, waardoor we er hier in Nederland helaas nog geen gebruik van kunnen maken. De kans is echter groot dat Google het project bij eerste successen vlot uit zal rollen naar de rest van de wereld. Het bedrijf staat immers bekend om de beta-versies van producten die wel alvast beschikbaar zijn voor het grote publiek. Vanaf dat moment heeft iedereen de mogelijkheid om de potentie van een woning te bekijken en naar aanleiding daarvan mogelijk over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen.

Potentie berekenen
Project Sunroof maakt het aan de hand van de beelden uit Google Earth mogelijk om na te gaan wat zonnepanelen op het dak eventueel op zouden kunnen leveren. Google heeft uitgebreide informatie over de woonomgeving tot z’n beschikking en kan aan de hand daarvan een analyse maken. Google maakt onder andere gebruik van gegevens over het weer en de hoeveelheid schaduw die er door bomen of gebouwen op het dak valt. Verder gaat Google uit van de richting van het dak, aangezien een positie richting het zuiden immers het meest interessant is met betrekking tot zonnepanelen en hun opbrengst.

Adres en energiekosten invoeren
Een ieder die (op termijn) gebruik wil maken van Project Sunroof hoeft daarvoor slechts enkele gegevens in te voeren. Het is voldoende om aan te geven wat het adres van de woning is en wat de huidige kosten voor elektriciteit bedragen. Aan de hand van die kosten is het mogelijk om de ideale omvang van de installatie te berekenen. Het is een handige tool voor mensen die graag geld besparen, net als voor mensen die op een duurzame wijze energie af willen nemen. Google heeft daarnaast een deal gesloten met lokale aanbieders van zonnepanelen, al kan het natuurlijk geen kwaad zelf de alternatieven met elkaar te vergelijken.

Plaats een reactie