Pensioenfondsen dragen nauwelijks bij aan ontwikkeling groene energie

De Nederlandse pensioenfondsen steken maar een zeer klein deel van hun investeringen in groene energie. Dat blijkt uit een onderzoek van Profundo, dat men in opdracht van de natuurorganisatie Natuur & Milieu heeft uitgevoerd. Bovendien kiezen de pensioenfondsen er over het algemeen voor om juist te investeren in buitenlandse projecten, terwijl de vergroening hier in Nederland hard nodig is. Het blijkt bijvoorbeeld dat de belegging voor minder dan 0,5% naar duurzame energie gaan, daar waar er juist talloze projecten beschikbaar zijn.

Klein deel van het vermogen
Profundo heeft een onderzoek gedaan onder een aantal pensioenfondsen, die samen goed zijn voor 73% van het totale belegde vermogen. Het gaat om een bedrag van 586 miljard euro, dat men dus nauwelijks in duurzame energie blijkt te steken. Dat is opvallend, aangezien de overheid juist van plan is om Nederland op een veel groenere manier gebruik te laten maken van energie. Men wil in 2020 16% van alle energie duurzaam opwekken. Op dit moment komen we niet verder dan 4%. Wat dat betreft is er werk aan de winkel in Nederland en het zijn de pensioenfondsen die hier heel duidelijk een rol in zouden kunnen spelen.

Rendement van 10%
Bovendien stelt de milieuorganisatie dat het goed mogelijk is om een rendement van 10% te behalen, door te investeren in windmolenparken op zee. Nederland is daar druk mee bezig, maar uit België zijn er al wat cijfers beschikbaar. Daar blijkt dat men een rendement van 10% weet te behalen, iets wat de pensioenfondsen op dit moment niet lukt met de andere investeringen die ze doen. Wat dat betreft is het volgens de organisatie Natuur & Milieu verstandig om eens  goed te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van duurzame energie.

Plaats een reactie