Niet overstappen kost consument geld

Het is van groot belang om de verschillende energie-aanbieders met elkaar te vergelijken, om maximaal op de kosten te besparen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt stappen veel consumenten nog altijd niet of te weinig over, waardoor ze onnodig veel betalen voor hun energierekening. Tussen juli 2012 en eind juni 2013 kozen ongeveer 1 miljoen Nederlanders voor een overstap, maar volgens de consumentenorganisatie zou dat aantal nog veel hoger moeten zijn. Het aantal overstappers is desalniettemin toegenomen, van 11 procent in 2012 naar 13,5 procent in 2013.

Helft nog nooit overgestapt
Volgens de Autoriteit Consument en Markt is ongeveer de helft van de Nederlanders nog nooit overgestapt naar een andere stroom- en/of gasleverancier. Aan de andere kant heeft 4 op de 10 Nederlanders het plan om binnen twee jaar over te stappen, bijvoorbeeld om verder op de kosten te besparen. Een ieder die niet overstapt geeft aan tevreden te zijn over de huidige leverancier, of op te zien tegen het overstappen zelf. Volgens een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt kan dit echter zomaar €450 per jaar schelen, waardoor het wel degelijk de moeite waard is om er wat tijd en moeite in te steken.

Collectief inkopen
Consumenten hebben tegenwoordig bovendien verschillende mogelijkheden om collectief energie in te kopen, bijvoorbeeld via de Telegraaf. Consumenten kunnen dan gemakkelijk gemiddeld €275 besparen op hun energierekening. Door samen energie in te kopen is het mogelijk een korting te bedingen bij de verschillende energieleveranciers. Diverse partijen proberen er op die manier voor te zorgen dat consumenten maximaal op hun kosten kunnen besparen. De prijs voor energie is de laatste jaren over het algemeen vooral gestegen, waardoor het de moeite waard is om een vergelijking te maken en op basis daarvan over te stappen naar een voordelige energieleverancier.

Plaats een reactie