Kamer zal bezoek brengen aan gaswinning Groningen

De Tweede Kamer zal deze maand een bezoek brengen aan de gaswinning in Groningen, om met eigen ogen na te gaan hoe de situatie zich er de afgelopen tijd heeft ontwikkeld. Dit is het resultaat van een stemming in de Kamer, waarin men een besluit zou nemen over het plaatsvinden van een bezoek. De Kamerleden zullen een bezoek brengen aan het gaswinningsgebied en daarnaast aanschuiven bij de hoorzitting over gaswinning en aardbevingen. De provincie Groningen hoopt er daarmee voor te zorgen dat de Kamerleden een beter beeld krijgen van wat er gaande is.

Advies over maatregelen
De commissie Meijer bracht vorige maand al een rapport uit, waarin het een aantal maatregelen voorstelt. De Kamer zal hier over spreken tijdens het bezoek aan de provincie, waarmee de hoop gevestigd is op een aanpak die de provincie goed zal stemmen. Volgens het rapport van de commissie zal er ongeveer €900 miljoen nodig zijn, om de schade te herstellen. De NAM zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Het is met name de imagoschade van het gebied die tot hoge kosten leidt, aangezien het gebied nu als erg onaantrekkelijk wordt gezien.

Kosten van het bezoek
Qua kosten was er eerder al sprake van een relletje in de Kamer. Vorige week werd er ingebracht dat de kosten van het bezoek te hoog zouden zijn, onder andere vanwege de catering die er in orde gemaakt zou moeten worden. De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg had daarom al aangeboden om de broodjes zelf te betalen, maar daar is de Kamer vervolgens niet op ingegaan. De Kamer heeft nu besloten om de kosten in ieder geval voor eigen rekening te nemen en daarmee te zorgen voor het werkbezoek waar de provincie Groningen al een lange tijd op wacht.

Plaats een reactie