Nederland binnen Europa een van de landen met de meeste concurrentie op de energiemarkt

De Autoriteit Consument en Markt, afgekort als de ACM, meldt na onderzoek dat er vanaf de zomer vorig jaar tot de zomer dit jaar 17% van de consumenten is gewisseld van energieleverancier. Uit hun onderzoek bleek eveneens dat wanneer men al eens is overgestapt, men geneigd is dit vaker te doen. Twee derde van de groep overstappers was al eens eerder overgestapt.

De mogelijkheid van de consument om over te stappen, gecombineerd met het grote aanbod energieleveranciers en een transparante markt, leiden tot Nederlands toppositie betreft concurrentie op de energiemarkt. Deze concurrentie heeft lagere prijzen en een betere dienstverlening tot gevolg. De totale jaarlijkse energiekosten van een gemiddeld huishouden namen met €149 af ten opzichte van vorig jaar. De ACM vond daarbij dat degenen die nog niet zijn overgestapt, €300 zouden kunnen besparen op hun jaarrekening als ze dat wel deden, al hangt het bedrag af van de looptijd van het af te sluiten contract.

Ondanks dat de energiekosten over het geheel afnemen, meldt de ACM dat huishoudens volgend jaar wel €13 meer kwijt zijn aan transportkosten. De transportkosten nemen toe omdat regionale netbeheerders meer investeren in de veiligheid en kwaliteit van het gasnet. Zo worden onder andere oude gasaansluitingen vervangen. Het geheel van alle energiekosten voor particulieren is grofweg opgedeeld in 20% transportkosten, 18.5% andere leveringskosten, 41% belastingen en een rest van 20.5% verdeeld over netwerkkosten en meterhuur.

Plaats een reactie