Minder Nederlanders hebben teveel betaald voor gas

Volgens Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het aantal Nederlanders dat teveel heeft betaald voor de afname van gas kleiner dan eerder werd geschetst door de Vereniging Eigen Huis. Het zou gaan om 20 tot 30 duizend huishoudens in Nederland, die te maken hebben gekregen met een te hoog tarief voor het transport van gas. De problemen zouden volgens de minister veel minder groot zijn dan de vereniging eerder wilde doen laten geloven.

Capaciteitstarief sinds 2005
De problemen hebben te maken met het capaciteitstarief, zoals dat in 2005 is ingevoerd. Sindsdien betaalt een groot deel van de huishoudens in Nederland voor het vastrecht, op basis van de aansluiting die er in de woning zit. Waar er voorheen werd gerekend met het daadwerkelijke verbruik is er gekozen voor deze administratief minder ingewikkelde methode. De leverancier van het gas bekijkt de aansluiting die u heeft zitten en berekent op basis daarvan de transportkosten die u dient te betalen. Indien u een te grote aansluiting heeft zitten kan dat ertoe leiden dat men u relatief veel kosten in rekening brengt, terwijl u daar geen gebruik van maakt.

Te grote gasaansluiting
Volgens de Vereniging Eigen Huis hebben veel huishoudens een grotere gasaansluiting zitten dan er eigenlijk nodig is. Dat zorgt ervoor dat de gasleverancier u een hoog tarief voor de aansluiting in rekening kan brengen, terwijl er relatief weinig gas voor dat bedrag is geleverd. Volgens de vereniging zou het gaat om honderdduizenden huishoudens die op deze manier teveel betalen. Minister Kamp baseert zich op informatie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en stelt dat het gaat om maar 1,8% van de huishoudens. Het is volgens hem bovendien een ieders eigen verantwoordelijkheid om een kleinere aansluiting te vragen, wanneer die voldoende toereikend zou zijn.

Plaats een reactie