Grootverbruikers ontzien in kosten

Minister Henk Kamp is van plan om grootverbruikers van energie tegemoet te komen in de transportkosten, terwijl de kleinverbruiker daar voor op dient te draaien. Volgens de minister loopt Nederland het gevaar de bedrijven kwijt te raken wanneer het aankomt op de inkoop van elektriciteit en gas. De minister wil voorkomen dat de bedrijven over de grens gaan kijken naar meer voordelige alternatieven en kiest er daarom voor om de bedrijven tegemoet te komen met een korting op de transportkosten.

Klachten vanuit het bedrijfsleven
Het zijn vooral klachten uit het bedrijfsleven en de industrie geweest die minister Kamp ertoe hebben geleid om een korting aan te bieden. Men name Aldel uit Delfzijl heeft geklaagd, aangezien zij veel last hebben van concurrentie uit Duitsland, waar men het geproduceerde aluminium veel goedkoper aan kan bieden. Berlijn ondersteunt de bedrijven daar met een korting tot 50% op de transportkosten van energie en het lijkt erop dat die korting zelfs op kan gaan lopen tot 100%. Minister Kamp heeft er daarom toe besloten in Nederland op een vergelijkbare manier te gaan zorgen voor een interessante positie.

Voordeel voor grootverbruikers
De overheid kiest er hiermee voor de derde keer voor om grootverbruikers tegemoet te komen. Er is namelijk ook al sprake van een degressief belastingstelsel, wanneer het aankomt op de energiebelasting. Des te meer u afneemt, des te minder belasting u hoeft te gaan betalen. Bovendien hoeven grootverbruikers minder bij te dragen aan de SDE+ regeling, waarmee men de ontwikkeling van duurzame energie stimuleert. Consumenten betalen hierdoor uiteindelijk de rekening voor dergelijke innovaties, terwijl het juist de bedrijven zijn die er gebruik van kunnen maken. Wat dat betreft lijkt het erop dat de kleinverbruikers uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen, om de grootverbruikers te vriend te kunnen houden.

Plaats een reactie