Hoge naheffing voor 3.000 eigenaren van zonnepanelen

De Belastingdienst heeft meer dan 3.000 eigenaren van zonnepanelen een naheffing van €5.000 opgelegd, omdat ze hun Btw-aangifte niet op tijd hebben gedaan. De Vereniging Eigen Huis is verbolgen over deze hoge boete die voor veel mensen uit de lucht komt vallen en heeft met een brief aan staatssecretaris Wiebes van Financiën gevraagd om coulance voor deze groep.

Btw-aangifte na aftrek Btw
Het gaat om een groep eigenaren van zonnepanelen die niet op tijd Btw-aangifte deed. Zij zijn dit verplicht, omdat ze de Btw hebben afgetrokken van hun aankoopbedrag. Huiseigenaren die de zonnepanelen gebruiken om energie te leveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding ontvangen zijn ‘ondernemer’ voor de Belastingdienst. Dat betekent dat zij ook zonder bijvoorbeeld een KvK-nummer de mogelijkheid hebben de betaalde Btw in aftrek te brengen en die terug te krijgen van de Belastingdienst. Zij kunnen de Btw-aftrek alleen toepassen door ook daadwerkelijk Btw-aangifte te doen, waarvoor de Belastingdienst een uiterste termijn hanteert. Wie geen aangifte doet of hier te laat mee is loopt tegen een boete van ruim €5.000 aan, iets waar 3.000 huiseigenaren nu mee te maken hebben.

Brief van Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis vraagt de staatssecretaris van Financiën om coulant om te gaan met huiseigenaren die te laat Btw-aangifte doen. Volgens de vereniging hebben zij hier totaal geen ervaring mee en hebben ze niet eerder een dergelijke aangifte gedaan. Zij zijn wat dat betreft niet te vergelijken met de reguliere ondernemer, waardoor het niet fair zou zijn hen op basis van de hiervoor geldende voorwaarden te veroordelen. Volgens de vereniging zou een voorlichtende waarschuwing op z’n plaats zijn geweest, om te voorkomen dat de huiseigenaren te laat Btw-aangifte doen en tegen een hoge naheffing aanlopen.

Plaats een reactie