Ontwikkelingen draadloze stroom bereiken concreet stadium

Een oplader voor onze telefoon, een exemplaar voor onze laptop en de oplaadkabel voor onze tablet; het zorgt voor een wirwar aan snoeren. Intel wil hier graag verandering in aanbrengen, net als onderzoeker Marin Soljačić van MIT in Amerika. De verschillende ontwikkelingen op het gebied van draadloze stroom bereiken een concreet stadium, wat betekent dat we hier binnen enkele jaren op een grotere schaal gebruik van kunnen maken. De huidige Qi-standaard op dit gebied maakt het slechts mogelijk om een enkel apparaat op te laden, via een speciale verbinding tussen bijvoorbeeld het oplaadpad en een smartphone.

Draadloze stroom van Intel
Intel gebruikt de Rezence-standaard, die het onlangs presenteerde. De standaard wordt ondersteund door merken als HTC, Sony en Samsung en maakt het mogelijk om het tafelblad in een grote draadloze oplader te veranderen. Het is mogelijk meerdere apparaten op te laden, door deze simpelweg op tafel te leggen. De techniek maakt gebruik van magnetische resonantie en werkt tot een dikte van het tafelblad van 5cm. Intel zelf zal vanaf volgend jaar Intel-chips uit de Skylake-serie op de markt brengen, die de techniek ondersteunen. De eerste producten met deze chips kunnen we rond 2016 op de markt verwachten.

WiTricity draadloze stroom
Een andere ontwikkeling komt vanuit Marin Soljačić, van MIT. Hij werkt aan een revolutionaire ontwikkeling, waarvan hij in 2007 al een prototype ontwikkelde. De WiTricity is in staat om magnetische kracht om te zetten in stroom, door gebruik te maken van twee koperen spoelen. Het is op die manier mogelijk om over een paar meter afstand draadloze energie aan te bieden. De ladingen gaan dwars door mensen en andere obstakels heen.

Naar verwachting zal de markt voor draadloze energie in 2018 zo’n 8,5 miljard dollar bedragen. Met name draagbare apparaten kunnen hier uitstekend gebruik van maken en van de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied profiteren.

Plaats een reactie