Heeft u al een slimme thermostaat in huis?

Essent introduceerde met Toon al de slimme energiemeter in Nederland, maar gaat nu samen met Google werken aan de introductie van Nest. Dit is een slimme thermostaat, die ons moet helpen om energie te besparen. Bovendien laat de thermostaat zich via een app op een smartphone bedienen, waardoor we gebruik kunnen gaan maken van een nieuwe generatie apparatuur in huis.

Nest was in Amerika al langer verkrijgbaar, maar moederbedrijf Google brengt het apparaat nu ook naar Nederland. Nest prijst zelf vooral de algoritmes die het apparaat gebruikt, om te leren van de gebruiker en zich aan te passen aan zowel de leefpatronen als de actuele weersomstandigheden.

Google introduceert de Nest in Nederland
Google werkt onder andere samen met Essent om de thermostaat in Nederland aan te gaan bieden. Essent heeft in Nederland 2,5 miljoen klanten en is daarmee de grootste energieleverancier. Google hoopt het systeem op die manier succesvol te kunnen introduceren, mede omdat het de hete adem van Samsung en LG in de nek voelt, wanneer het gaat om het ‘smart home’. Ook Apple timmert op dit gebied aan de weg, met het HomeKit-systeem voor op de iPhone en iPad, dat domotica in huis eindelijk tot gemeengoed moet gaan maken.

Slimme thermostaat Anna als antwoord op de Nest
Nest kent echter een belangrijk nadeel, aangezien het systeem geen gebruik maakt van het in Nederland gebruikelijke OpenTherm protocol. Anna doet dit wel, waarmee de slimme thermostaat van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) voor Nederlandse huishoudens ineens een interessant alternatief is. De thermostaat valt te huren voor €3,99 per maand, zowel voor klanten als niet-klanten van NLE.

Ook Anna laat zich bedienen via een app op een smartphone en is zelflerend. Het besparen van energie staat centraal, iets dat de slimme thermostaat op drie verschillende niveaus mogelijk maakt. Gebruikers kunnen kiezen voor Comfort, Eco of Green Crusader, om zelf te bepalen hoeveel energie ze met de thermostaat wensen te besparen.

Het voordeel van Anna is dat deze niet alleen in en uit kan schakelen (zoals Nest), maar deze thermostaat de ketel ook harder of zachter kan laten branden. Bovendien is het product beschikbaar in het Nederlands en zet men in op de privacy. Anna probeert sexy te zijn met een stijlvolle vormgeving en gooit tegelijkertijd haar Nederlandse charmes in de strijd, om de Nederlandse consument voor zich te winnen. Rood en blauw licht zorgt er in combinatie met het witte apparaat zelfs voor dat we de bekende driekleur uit onze vlag op de wand kunnen toveren, waardoor Anna een geduchte concurrent lijkt voor Google Nest.

Plaats een reactie