Groen gas biedt meer potentie dan groene stroom

Groen gas voor Nederlandse huishoudens komt maar moeilijk van de grond, terwijl dit veel meer potentie biedt dan de groene stroom waar we gebruik van maken. Ruim de helft van de huishoudens in Nederland neemt groene stroom af, slechts 15% kiest voor groen gas. In de meeste gevallen gaat het bovendien om grijs gas waarvoor vervolgens een compensatie plaatsvindt.

Herkomst van groen gas van belang
Een derde van de consumenten heeft geen idee of het groen of grijs gas gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek van HIER Klimaatbureau. Deze organisatie zet zich in voor het oplossen van het klimaatprobleem en vroeg 2.800 huishoudens naar hun kennis over groen gas.

Het blijkt dat zij de herkomst hiervan in veel gevallen niet vertrouwen en er daarom niet op overstappen. Dat wantrouwen lijkt niet helemaal terecht, omdat er in een aantal gevallen sprake is van grijs gas dat vervolgens leidt tot een compensatie door middel van de aanplant van bomen. Energiemaatschappijen nemen dergelijke initiatieven om het gas vervolgens groen aan te bieden, iets waarvan consumenten niet volledig overtuigd zijn. Zij hebben bovendien het idee dat het geld dat zij extra betalen voor groen gas niet altijd goed besteedt wordt.

Energie bestaat uit meer dan elektriciteit
Toch is het volgens HIER Klimaatbureau van groot belang dat meer Nederlanders zich bewust worden van de mogelijkheden van groen gas. We denken bij groene energie over het algemeen het eerst aan elektriciteit, terwijl we in verhouding veel meer gebruik maken van gas. Dat betekent dat we de CO2-uitstoot kunnen beperken door groene elektriciteit kunnen gebruiken, maar het gebruik van groen gas pas echt zoden aan de dijk zet. Er lijkt onder andere een taak voor de overheid weggelegd om meer consumenten op de hoogte te brengen van de voordelen van groen gas.

Plaats een reactie