Belangrijke trends binnen zonne-energie voor 2016

Benieuwd hoe zonne-energie zich in 2016 zal ontwikkelen? Sven Lindström is CEO bij producent Midsummer en schetst 4 belangrijke trends voor het komende jaar. Hij ziet gratis zonnestroom voor alle huishoudens er niet zo snel van komen, er staan volgens hem nog wat beren op de weg.

Energiebelasting zal oplopen
Lindström is bijvoorbeeld van mening dat de energiebelasting waarschijnlijk zal oplopen, zo ver dat we waarschijnlijk meer belasting gaan betalen dan voor de daadwerkelijke levering van stroom. Overheden zien daarin een fijne melkkoe, waardoor we helaas niet toe kunnen werken naar gratis opgewekte zonnestroom waarmee we onze vaste lasten verder kunnen drukken.

China gaat aan kop
Het is China dat volgens Lindström aan kop zal blijven wanneer het gaat om de productie van zonnepanelen. Het is volgens de CEO de fabrikant van de wereld op dit gebied, de productiecapaciteit die China aan de dag legt valt door geen enkel ander land te evenaren.

Minder sterke daling kostprijs
Met name de enorme uitbreiding van de capaciteit in China heeft de kostprijs de laatste jaren flink doen laten dalen. Volgens Lindström zal die daling af gaan zwakken. Er is nog wat ruimte voor meer efficiëntie, maar de grootste prijsdalingen zijn volgens de CEO van de producent achter de rug.

Thuisopslag veelal nog lastig
Tenslotte geeft Lindström aan dat het in 2016 nog lastig zal blijken om thuis energie op te slaan, wat betekent dat we de stroom die we opwekken meteen dienen te gebruiken of terug dienen te leveren aan het stroomnet. Het zal nog enkele jaren duren voordat de markt voor lokale opslag rijp is, zodat we energie kunnen opslaan en dit kunnen gebruiken wanneer we het nodig hebben.

Plaats een reactie