Goedkope elektriciteit uit Duitsland maakt overstappen aantrekkelijker

De gemiddelde jaarprijs voor een megawattuur aan elektriciteit daalde in 2015 met 2,7%. De prijs kwam daardoor uit op €40. Dat blijkt uit onderzoek van TenneT. Een jaar eerder bedroeg de prijs nog €41 en in 2013 ging het zelfs om €52. Volgens TenneT heeft dat te maken met de goedkope elektriciteit die we uit Duitsland kunnen importeren. De gemiddelde prijs daalde daar met 3,6% en kwam uit op €31,63. We hebben de mogelijkheid die goedkope elektriciteit te importeren en er daarmee ook in Nederland voor te zorgen dat de energierekening daalt.

Massale overstap naar goedkopere energie
De lage prijs lijkt z’n invloed te hebben op het aantal Nederlanders dat kiest voor een goedkoper energiecontract. In 2015 stapte 15,1% van de huishoudens over naar een nieuwe energieleverancier. Dat is 2% meer dan in 2014. Dit blijkt uit gegevens van de Autoriteit Consument en Markt. De autoriteit vroeg hen bovendien waarom ze de overstap maakten. In de meeste gevallen ging het om een lagere prijs voor een nieuw energiecontract. De goedkope energie die we uit Duitsland kunnen importeren zal wat dat betreft wellicht nog meer mensen stimuleren om de overstap te maken.

Minder elektriciteit verbruikt
De energierekening daalt niet alleen vanwege de overstap die we massaal maakten. Daarnaast hebben we in Nederland in 2015 bovendien minder energie verbruikt dan een jaar eerder. We namen in totaal 3.000 petajoule aan elektriciteit af. Een petajoule staat gelijk aan een 1 met 15 nullen. Met name de industriële sector is verantwoordelijk voor het verbruik in Nederland. Opvallend genoeg draaide de energiecentrales wel op volle toeren, we produceerden 7% meer dan in 2014. We zullen de komende tijd moeten afwachten wat het gevolg gaat zijn van de goedkopere elektriciteit uit Duitsland.

Plaats een reactie