Gas in Groningen binnen 20 jaar op

Het gasveld onder Groningen dat men momenteel gebruikt is over 20 jaar helemaal leeg. Dat stelt althans de actiegroep ‘Co2ntramine’. Zij hebben goed gekeken naar een onderzoek van Herman Damveld. Hij is een onderzoeker uit Groningen en staat daarnaast bekend als publicist. Hij heeft een onderzoek gedaan naar het gasveld in Groningen, onder andere om na te gaan hoelang men daar nog gebruik van kan blijven maken. De 20 jaar waar hij toe komt is een stuk korter dan de 30 – 40 jaar waar men bij de NAM vanuit gaat.

Veld over 20 jaar uitgeput
Volgens de onderzoeker zal het Slochterveld echter een stuk sneller uitgeput zijn. Dit is een belangrijk veld, waar men de komende tientallen jaren gas uit denkt te kunnen winnen. Damveld is echter van mening dat het veld inmiddels al voor 75% leeg is. Indien men op dit tempo doorgaat met het boren naar aardgas zal het volgens hem nog maximaal 20 jaar duren tot het veld volledig leeg is en we er geen gebruik meer van kunnen maken. We zij vanaf dat moment aangewezen op de kleinere velden in de Noordzee. Ook daar heeft Damveld onderzoek naar gedaan. Hij stelt dat we daar maximaal 8 jaar lang gebruik van kunnen maken.

30 – 40 jaar volgens NAM
De NAM, de organisatie die in Groningen boort naar aardgas, is het echter niet eens met het onderzoek van de Groninger en de conclusies die men daar uit trekt. Volgens eigen onderzoek zou het mogelijk moeten zijn om er nog zo’n 30 – 40 jaar naar aardgas te kunnen boren. Wat dat betreft lopen de schattingen flink uiteen. De tijd zal leren welke kant het uiteindelijk bij het rechte eind heeft, met betrekking tot het aantal jaren dat de NAM er nog naar aardgas kan boren.

Plaats een reactie