Bio-energiecentrale Cuijk test nieuwe soorten biomassa

De bio-energiecentrale van Essent in Cuijk is heropend nadat vorig jaar april de productie werd stilgelegd omdat de subsidie vanuit de overheid stopte en men de centrale niet meer draaiende kon houden. Nieuwe afspraken met de overheid, een zogenoemde Green Deal,  hebben er nu voor gezorgd dat de productie kan worden hervat.

Testen

Met de heropening gaat Essent in de centrale ook nieuwe soorten biomassa testen. Het gaat om gedroogd gras, houtsnippers en papierpulp. De testen duren zes weken, waarna wordt gekeken of er aanpassingen in de technische installatie van de centrale moeten komen. Ook gaat Essent onderzoeken of de omliggende bedrijven verwarmd kunnen worden met deze energie.

 

Schone biomassa

In de bio-energiecentrale in Cuijk wordt schone biomassa als brandstof gebruikt om groene stroom op te wekken. Met de hoeveelheid groene stroom die de centrale produceert kunnen ongeveer 60 duizend huishoudens van stroom worden voorzien. Schone biomassa is plantaardig materiaal dat niet is behandeld met bijvoorbeeld verf. Voorbeelden van schone biomassa die de centrale tot nu toe gebruikte zijn snoeihout uit de bossen van Staatsbosbeheer en gemeentelijke plantsoenen en zaagresten uit de houtindustrie

 

Bron: Cobouw.nl

Plaats een reactie