Zuinig televisiekijken met energielabelbel

Nu per 30 november het energielabel op alle televisies in de winkel verplicht is kan tv-kijken een stuk zuiniger. Omdat het stroomverbruik van verschillende type tv-toestellen nogal uiteenloopt loont het zeker de moeite om goed te letten op het energielabel.

LED of plasma

Een nieuwe 42 inch televisie met LED/lcd-techniek aan boord en een A+ energielabel gebruikt 75 kWh aan stroom per jaar. Een even groot plasmascherm met energielabel F heeft ruim vier keer zoveel stroom nodig, dat betekent elk jaar 60 euro meer aan stroom betalen. De afgelopen paar jaar zijn platte tv-schermen wel steeds zuiniger geworden. Wie een plasmascherm van een paar jaar oud aan de muur heeft hangen betaalt, bij 4 uur kijken per dag, meer dan 100 euro meer per jaar aan stroom. Vervanging door een moderne LED/lcd-televisie kan al gauw oplopen tot een besparing van zo’n 80 euro per jaar.

Hoe groter, hoe duurder

Voor alle type tv-toestellen blijft gelden: hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een toestel van 32 inch met hetzelfde energielabel. Mensen die nog tv-kijken op een ouderwetse beeldbuis hoeven niet meteen naar de winkel te rennen voor een modern toestel. Deze toestellen zijn namelijk lang niet zo onzuinig als plasmaschermen en de eerste generatie lcd-schermen.

 

Bron: utrecht.nieuws.nl

Plaats een reactie