Aantal overstappers gas en elektriciteit was nog nooit zo hoog

Het aantal Nederlandse huishoudens dat overstapte van energieleverancier voor gas of elektriciteit was nog nooit zo hoog als in 2013. Het lijkt erop dat de verschillende vergelijkingssites eindelijk door weten te dringen bij het grote publiek en duidelijk weten te maken dat het verstandig is de kosten te vergelijken. Vorig jaar besloot 13,1% van de Nederlandse huishoudens over te stappen. Zij wisten op die manier veel kosten te besparen, op de gemiddeld behoorlijk hoge energierekening.

Bijna de helft ooit overgestapt
Dit blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de organisatie die onder andere toezicht houdt op de verschillende vergelijkers en de energiemarkt in z’n geheel. Men bekeek de ontwikkelingen in de tweede half van 2013 op de energiemarkt en kwam tot de conclusie dat het aantal mensen dat overstapte nog niet eerder zo hoog was. In 2012 besloot 12,5% van de huishoudens over te stappen, wat betekent dat er sprake is van een stijgende lijn. Volgens de ACM heeft in totaal nu 44% van de huishoudens wel eens een overstap naar een nieuwe energieleverancier gemaakt. Het is onder andere aan de vergelijkingssites om ook de andere helft over de streep te trekken.

Besparing op de kosten
Het is volgens de ACM vooral opvallend dat huishoudens veel meer op hun energierekening kunnen besparen, dan zij gemiddeld denken. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens verwachten gemiddeld €82 op hun jaarrekening te kunnen besparen. In werkelijkheid kan de besparing oplopen tot zo’n €314. Dat betekent dat de besparing bijna 4x hoger uit kan vallen dan wat de huishoudens verwachten. De verwachting is dan ook dat het aantal mensen dat overstapt van energieleverancier de komende jaren verder op zal lopen, wanneer de mogelijkheden bekend worden bij een nog groter publiek.

Gemiddelde kosten voor energie
Gemiddeld genomen betaalden huishoudens in Nederland in 2013 zo’n €1.727 voor hun energierekening. Een besparing van €314 levert een korting van 18% op ten opzichte van de reguliere kosten, terwijl gas en elektriciteit bij iedere aanbieder hetzelfde is. Wat dat betreft is het voor een groot deel van de huishoudens in Nederland de moeite waard om dit jaar opnieuw te zoeken naar een besparing, of daar voor het eerst mee aan de slag te gaan. De besparing op de kosten kan honderden euro’s schelen en is daardoor zeer de moeite waard.

Plaats een reactie