Licht aan het einde van de tunnel voor wie zijn energierekening niet kan betalen. Zowel de politiek als diverse energiemaatschappijen zelf zijn van plan deze mensen in nood te helpen. Volgens het nieuwe kabinet is energie en licht immers een ¨eerste levensbehoefte¨.
Mensen met hoge schulden, die bij veel bedrijven en overheidsinstanties bekend staan onder de vernederende term ´wanbetaler´, hebben vaak als eerste moeite om de energierekening te betalen, naast de huur en de zorg. En voor een huisuitzetting dreigt komt het vaak voor dat mensen met een torenhoge stapel aan schulden in de kou en het donker zitten omdat de energiemaatschappij in kwestie heeft besloten de stroom- en gaslevering af te sluiten
Het nieuwe kabinet wil dat hier een einde aan komt. In een nieuw voorstel staat dat energiemaatschappijen, die klanten met betalingsproblemen hebben, zich kunnen wenden naar de schuldhulpverlening. Eerder werd het al verboden om bij mensen in de wintermaanden gas, licht en elektriciteit af te sluiten vanwege de lage temperatuur, maar volgens het nieuwe voorstel van de ministerie van Economische Zaken moet dit ook in de zomer verboden worden. Het afsluiten van gas, licht en elektriciteit zorgt niet voor een oplossing van de nijpende situatie waarin wanbetalers verkeren, die door deze schulden vaak al kampen met sociale en psychische problemen, zo vindt het kabinet. Ook energiebedrijven volgen de redenering van de overheid.
Vanwege de verantwoordelijkheid van de energiemaatschappijen en het besef dat afsluiten geen oplossing is, gaat bijvoorbeeld ook energiebedrijf Nuon, beheerder van een kwart van de energiemarkt, vanaf heden soepeler om met wanbetalers van energierekeningen. Zo wordt de energie onder geen beding afgesloten, hoeft er ook geen waarborgsom te worden betaald voor mensen opnieuw aangesloten willen worden en kan men energie krijgen tegen het goedkoopste tarief. Zeker die waarborgsom, momenteel nog 575 euro, is vaak te groot financieel obstakel voor veel wanbetalers. Alle zaken, zoals een nieuw aansluiting of tarief, dienen bij Nuon echter wel geregeld te worden door een financieel bewindvoerder, bijvoorbeeld van de schuldhulpverlening, en niet door de klant zelf.
Nederland kent momenteel 100.000 wanbetalers bij wie de stroom is afgesloten, op een totaal van 300.000 wanbetalers. Afgelopen jaar werd er nog bij 10.000 huishoudens het gas, licht en elektriciteit afgesloten. Dat gebeurt vaak nadat maatschappijen diverse aanmaningen en herinneringen sturen. Als de rekening niet wordt betaald, geen schuldhulpverlening wordt ingeschakeld of een betalingsregeling getroffen, heeft de energiemaatschappij nu nog het recht binnen 10 dagen alles af te sluiten. Een vervangende maatschappij vinden blijkt via de problemen vaak ook moeilijk, vanwege de eerdere betalingsproblemen en de bestaande, andere schulden. En zoals Nuon en het kabinet al aangaven, de neerwaartse spiraal men in kan belanden zonder energie, zal er niet voor zorgen dat de energierekening ineens weer betaald kan worden. Daarnaast is het een opsteker voor veel mensen die zware schulden hebben, aangezien onlangs al duidelijk werd dat de komende jaren de energierekening aanzienlijk omhoog gaat, vanwege de belastingplannen van het kabinet en de ´groene revolutie´.