4 opvallende duurzame initiatieven in Nederland

Nederland heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot duurzame energie, dit is het moment waarop we opvallende duurzame initiatieven nodig hebben om de gestelde doelen te behalen. We zetten 4 opvallende duurzame projecten op een rij, die aangeeft hoe we daar op nationaal niveau mee bezig zijn.

Energie Academy Europe
In Groningen is men bijvoorbeeld gestart met de bouw van de Energy Academy Europe. Het wordt een opleidingsinstituut voor energie-experts, terwijl het gebouw zelf daarnaast netto duurzame stroom moet gaan leveren. Het gebouw is niet alleen CO2-neutraal, het is daarnaast energiepositief. Dat betekent dat het zuinige gebouw meer energie oplevert met zonnepanelen en aardwarmte, dan dat het aan de andere kant zelf gebruikt. De eerste studenten en onderzoekers kunnen er naar verwachting in 2016 al aan de slag.

Drijvende zonnepanelen in Groningen
Een ander initiatief in Groningen bestaat uit een veld met drijvende zonnepanelen, die de mogelijkheid bieden om zich naar de zon te richten. Het gaat om 54 panelen die vrij kunnen draaien op het water, waardoor ze naar verwachting 30% meer duurzame stroom zullen opwekken dan de reguliere modellen. Het gaat om een plan van start-up Sunfloat, dat in Groningen als proef aan de slag kan. Het bedrijf is aangesloten bij Climate-KIC en hoopt op termijn meer van dergelijke installaties te plaatsen.

Windturbinepark in Hazeldonk
In Hazeldonk hebben Duno Air en Greentrust de handen ineengeslagen om 3 windturbines te realiseren, die op duurzame wijze energie op moeten gaan wekken. De bewoners kunnen meeprofiteren van de ontwikkeling door middel van obligaties, wat bovendien lijkt te hebben bijgedragen aan de acceptatie door hen. De bewoners werken nu mee aan het opwekken van ‘schone energie’, terwijl ze daar ook financieel wijzer van kunnen worden. De plannen passen binnen de doelstelling van Breda om in 2044 volledig energieneutraal te zijn.

Solar Green Point langs A4
Tenslotte is er groen licht gegeven door de gemeente Haarlemmermeer, om langs de A4 bij Rijsenhout een Solar Green Point aan te leggen. Het wordt een veld van 3 hectare met zonnepanelen, waar investeerders zich op kunnen inschrijven. De zonne-energie die de panelen opwekken is beschikbaar voor de bloemenkassen in de regio, die daar een hoge behoefte aan hebben. De 8.000 zonnepanelen moeten samen goed zijn voor 2 megawatt aan energie. Het project haalde door middel van crowdfunding al een bedrag van bijna €50.000 op.

Plaats een reactie