Relatief weinig groene energie in Nederland

Nederland blijkt het maar matig te doen wanneer het aankomt op het gebruik van hernieuwbare, oftewel groene energie. Cijfers van Eurostat uit 2010 geven aan dat het gebruik van groene energie in Nederland juist is afgenomen tussen 2009 en 2010, waar dat elders in Europa is toegenomen. In 2010 maakten we voor 3,8% gebruik van groene energie, terwijl dit een jaar eerder nog 4,1% was. Ter vergelijking, het aandeel hernieuwbare energie in de rest van Europa ligt gemiddeld op 12,4%, tegen 11,7% een jaar eerder.

Zweden gaat aan kop

Zweden wist er in 2010 in te slagen het meest gebruik te maken van groene energie. Zij slaagde erin bijna de helft van de energie groen op te (laten) wekken. Daarnaast doen ook de Letten en Finnen (beiden ongeveer 32%) het erg goed en vele malen beter dan Nederland. Malta doet het aan de andere kant nog een stuk slechter dan Nederland, met een percentage groene energie van 0,4. Ook de Luxemburgers en de Britten maken nog minder gebruik van groene energie, maar het is duidelijk dat er voor Nederland ook nog een hoop te winnen valt.

In de toekomst 20% groene energie

Nederland doet het met de 3,8% nog lang niet goed genoeg, aangezien de Europese Unie heeft aangegeven te streven naar ongeveer 20% groene energie. Een eerste doel is gesteld voor 2020, wanneer men als lidstaat een percentage van 14 dient te behalen, een grote stap voor Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in Nederland echter berekend dat het gebruik van groene energie weer is toegenomen tot 4,2%. Desalniettemin zal er nog een hoop moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat we meer gebruik gaan maken van groene energie.

Plaats een reactie