Energiebedrijf GDF Suez gaat op een duurzame manier gebruik maken van de fossiele energiecentrales die het bezit, door er zonnepanelen op te plaatsen. Het gaat voorlopig om twee productielocaties voor energie, die de basis gaan vormen voor nieuwe centra voor hernieuwbare energie. Op die manier wil GDF Suez de huidige locaties gebruiken om op een vernieuwende wijze energie op te wekken.
GDF Suez maakt hiervoor gebruik van energiecentrales voor fossiele energie in Zwolle en Nijmegen. In Zwolle is er plaats voor 3.500 zonnepanelen, in Nijmegen kan de energiereus er zo’n 4.000 kwijt. Samen zijn de beide faciliteiten goed voor zo’n 2 megawatt aan energie.
Ervaring opdoen met zonnepanelen
Consumenten kunnen op de parken inschrijven, om hun elektriciteitsverbruik te vergroenen zonder zelf panelen op het dak te hoeven leggen. GDF Suez wil de zonnepanelen vooral gebruiken om meer ervaring op te doen met de techniek. Het bedrijf heeft reeds aangegeven in de toekomst meer van dergelijke zonne-energieprojecten op te willen starten, dit is wat dat betreft een pilot. Indien de proef met zonnepanelen naar wens verloopt is de kans groot dat GDF Suez de komende jaren meer dergelijke projecten zal implementeren, om oude kolencentrales om te vormen tot centra voor hernieuwbare energie.
Nieuwe impuls voor energiecentrales
De energiecentrales in Zwolle en Nijmegen krijgen op deze manier een nieuwe impuls. De beide centrales zijn bijna afgeschreven, de productielocatie bij Zwolle fungeerde het afgelopen jaar bijvoorbeeld alleen nog maar als achtervang. De locatie in Nijmegen zal volgend jaar de deuren sluiten, waardoor ook die locatie vanaf dat moment nauwelijks meer waarde zou hebben voor het bedrijf. Dankzij de plaatsing van zonnepanelen kan het bedrijf de beide productielocaties toch weer op een interessante wijze benutten. De zonnepanelen kunnen de komende tien jaar zorgen voor elektriciteit vanuit de productielocaties, zonder daarvoor gebruik te maken van fossiele brandstoffen.
Meer groene toepassingen van GDF Suez
GDF Suez werkt overigens niet alleen aan zonnepanelen, de het energiebedrijf maakt daarnaast gebruik van andere technologieën om hernieuwbare energie op te wekken. Er loopt in Nijmegen bijvoorbeeld een studie naar de mogelijkheden van een biomassa-centrale en volgens dagblad de Gelderlander denkt het bedrijf daarnaast na over een LNG-tankstation.