Gasvoorziening in Apeldoorn stukje bij beetje weer beschikbaar

De eerste woningen in Apeldoorn kunnen weer gebruik maken van de gasvoorziening, nadat deze ruim een weekend lang niet beschikbaar was. Het gaat om woningen in de Sprenkelaarbuurt, die dankzij de gasvoorziening bijvoorbeeld weer kunnen koken en gebruik kunnen maken van warm water om te douchen of de centrale verwarming in te schakelen. Netbeheerder Liander heeft de gastoevoer op enkele plaatsen weten te herstellen. De rest van de leidingen zal eerst grondig moeten worden schoongemaakt, omdat er water en modder in de gasleidingen terecht is gekomen.

Waterleiding en gasleiding geraakt
De problemen met de gasvoorziening in dit deel van Apeldoorn ontstonden vorige week vrijdag, toen er tijdens werkzaamheden een waterleiding een gasleiding werden geraakt. Het was met name de combinatie van deze twee vormen van schade aan het stelsel van leidingen die voor problemen zorgde. Het water uit de waterleiding kwam in de gasleiding terecht en zorgde er bovendien voor dat hier ook modder in kon stromen.

Modder in de gasleiding
Het was de modder in de gasleiding die ervoor zorgde dat netbeheerder Liander het gas af diende te sluiten, om een onveilige situatie te kunnen voorkomen. Dit zorgde er tijdens het weekend voor dat ongeveer 1.300 huishoudens het zonder gas moesten doen. Bovendien werd al snel duidelijk dat het waarschijnlijk enkele dagen zou duren om de problemen op te lossen. Liander heeft de gasleidingen na moeten kijken en schoon moeten maken, om er zeker van te zijn dat er geen modder meer in aanwezig was. De netbeheerder gebruikte hiervoor onder andere een camera, om de leidingen van binnen te kunnen inspecteren en deze weer vrij te geven op het moment dat deze schoon waren.

Douchen in het zwembad
Inwoners van dit deel van Apeldoorn konden tijdelijk geen gebruik maken van gas, wat betekent dat de centrale verwarming niet werkt, het niet mogelijk is om te koken (op gas) en ook het warme water niet werkt. Dit maakte het onder andere lastig om comfortabel te douchen. Bewoners die nog niet terug kunnen naar hun woningen kunnen voorlopig gebruik maken van het zwembad in de buurt, om daar te douchen en zich op te frissen. Naar verwachting zullen in de loop van de week alle huishoudens weer gebruik kunnen maken van gas, aangezien Liander er alles aan doet om de leidingen zo snel mogelijk schoon te maken en weer aan te sluiten.

Plaats een reactie