Gas en stroom in 2012 weer duurder

Ook volgend jaar gaan consumenten weer meer betalen voor energie, de energierekening valt volgend jaar gemiddeld 50 euro hoger uit. De Consumentenbond adviseert consumenten dan ook om de prijzen van energieleveranciers elk jaar opnieuw te vergelijken, dat levert de grootste besparing op.

In december definitieve tarieven bekend

Energieleveranciers verwachten dat gas en stroom volgend jaar duurder worden. Nuon schat dat huishoudens 40 euro duurder uit zullen zijn, klanten van Essent betalen naar verwachting ongeveer 30 euro meer. De oorzaken van de stijging zijn de kernramp in Japan, het Duitse besluit om te stoppen met kernenergie en het aanjagende effect van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten op de olieprijs. In december stellen de leveranciers hun definitieve tarieven vast.

Nuon en Essent

De stijging bij Nuon is “de aanname op dit moment”, aldus een woordvoerster. “De inkoopperiode voor januari loopt van mei tot en met oktober. We zien dat de prijzen weer wat dalen. Eerder gingen we uit van een stijging van de kosten met 50 euro.” Vooralsnog gaat Nuon uit van prijsstijgingen van 2 procent voor gas en 8 procent voor stroom.
Essent gaat ervan uit dat gas 2 à 3 procent duurder wordt. “De prijsstijging van stroom zal lager zijn dan bij Nuon, dankzij onze inkoopstrategie”, aldus een woordvoerder.

Naast deze stijgingen dreigen ook de netwerkkosten en de energiebelasting omhoog te gaan. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedraagt nu rond de 1900 euro per jaar.

Plaats een reactie