Manieren om de energierekening te laten dalen ondanks stijgende energieprijzen

Energieprijzen worden twee keer per jaar vastgesteld; op 1 januari en 1 juli. 1 juli aanstaande wordt volgens verschillende prijsvergelijkingswebsites een stijging verwacht van de prijzen van gas en stroom. Gas is de grootste stijger. Gemiddeld zijn naar verwachting huishoudens €60 per jaar meer kwijt.
Het bovenstaande geldt echter alleen voor huishoudens die een jaar of langer bij dezelfde energieleverancier zitten. Na een jaar verandert het afgesloten contract vanzelf en gaan er variabele tarieven gelden. De variabele tarieven zijn bijna altijd hoger dan de tarieven die gelden bij een contract van minder dan een jaar oud.

De prijsstijging die plaatsvindt na een jaar kan behoorlijk zijn: tussen de 7% en 50% (bron: Independer). Daarom is de eerste manier om te besparen op de energierekening elk jaar overstappen, zodat de variabele tarieven nooit in gaan. Zo profiteert de consument ook nog van de vaak flinke welkomstbonussen die energieleveranciers geven aan nieuwe klanten.

Meer manieren om de energierekening in toom te houden, worden gevonden in het op 23 mei jl. afgesloten convenant tussen het Rijk, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie en ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel UNTO-VNI. Het convenant heeft als hoofddoel een energiebesparing van 10 Petajoules, hierna afgekort als PJ. 10 PJ komt neer op het energieverbruik van 150000 huishoudens.

Om de energiebesparing te realiseren, gaan energieleveranciers per volgend jaar alle huishoudens met een slimme energiemeter maandelijks inzicht geven in het energieverbruik.  Het Energie Centrum Nederland toonde in een recent onderzoek aan dat een maandelijks overzicht kan leiden tot een besparing van 3% per jaar, of gemiddeld €45 per huishouden. Dit jaar hebben reeds 4 miljoen huishoudens een slimme energiemeter en de verwachting is dat in 2020 vrijwel elk huishouden er een heeft.

Daarnaast gaan energieleveranciers de taak op zich nemen hun klanten te wijzen op producten en diensten die onmiddellijk inzicht geven in het energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan apps of een gespecialiseerd scherm met energie-informatie. Subdoel van het convenant is dat 750000 huishoudens dergelijke producten en diensten gaan installeren en gebruiken. De verwachte energiebesparing hiervan is nog eens 3%.
Nog een subdoel van het convenant is dat 50000 huishoudens en 10000 klein-zakelijke gebruikers duurzame energieopwekking en energiebesparing realiseren. Gemeenten, bouwbedrijven en installateurs gaan samenwerken om burgers te helpen bij de aanschaf en installatie van de hiervoor benodigde technologie, zoals zonnepanelen en isolatie.

Tenslotte is het raadzaam gebruik te maken van de in de convenant vastgelegde vergroting van het budget van de Investeringssubsidie Duurzame Energie, hierna afgekort als ISDE. De komende drie jaar komt er €160 miljoen extra subsidie beschikbaar. De ISDE stelt particulieren en bedrijven in staat financiële ondersteuning te krijgen voor de aanschaf van de volgende energiebesparende producten:  zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

 

 

Plaats een reactie