Zonnepanelen goedkoper en winstgevender dan ooit

De oude vertrouwde dakpannen worden tegenwoordig steeds meer bedekt door zonnepanelen. Mensen die ze nog niet hebben, denken dat ze achterlopen. Maar goed nieuws voor wie de achterstand wilt inhalen: zonnepanelen brengen meer geld in het laatje dan ooit, en leveren nog minder op ook.

Deze zomer kenden we een van de heetste zomers in jaren in Nederland. Geen uniek geval, want volgens meteorologen lijkt het erop dat we de komende jaren alleen maar meer van dit soort zomers zullen gaan krijgen. Er zijn meer zonuren en dat betekent dat zonne-energie een steeds lucratievere vorm van energie wordt, voor bedrijven en particulieren. Deze zomer zijn er namelijk diverse dagen geweest dat de zon zó fel scheen dat zonnepanelen meer dan 200.000 mensen van energie konden voorzien.

Ook komen er steeds meer zonnepanelen bij – zo liggen er dit jaar al 40 procent meer panelen dan een jaar geleden. Het zorgt ervoor dat 1 procent van de totale energiebehoefte in Nederland op zonnige dagen bestaat uit zonne-energie, en met de huidige groei lijkt dat percentage alleen maar hoger te worden. Zonnepanelen zijn een duurzame investering, zo blijkt. Mensen hebben hun investering namelijk meestal al binnen 10 jaar terug, de Consumentenbond zegt zelfs 7 jaar, afhankelijk van het eigen energieverbruik en het aantal zonnepanelen.

Maar veel ligt dus aan de zon zelf. Een goede maand kan tientallen euro’s verschil op de energierekening betekenen. En dat lijkt alleen maar voordeliger te worden, want de prijs van de zonnepanelen zelf daalt fors: dit jaar met 35 procent, en volgend jaar nog eens 10 tot 15 procent, volgens cijfers van Bloomberg. Alles komt door het productieoverschot op de wereldmarkt, door afschaffing van de vergoeding en verlaging van de subsidie op zonnepanelen door China. Het kan ertoe leiden dat zonne-energie over een paar jaar de goedkoopste manier is om energie op te wekken, hoewel het productieoverschot volgens sommigen zorgelijk is wat betreft de kwaliteit van de zonnepanelen. Zo wordt er minder tijd gestoken in de verbetering van rendement en duurzaamheid omdat goedkope productie nu belangrijker lijkt.

Omdat een groot deel van de zonnepanelen in Azië worden geproduceerd, en de consument meebetaald aan bijvoorbeeld de transport en installatie, zijn de prijsdalingen nog niet heel merkbaar in Nederland. Toch is de prijs de afgelopen jaren wel degelijk gedaald, en is het voor wie in groen wilt investeren niet de vraag óf maar meer wanneer, als het gaat om de plaatsing van zonnepanelen op het dak.

Plaats een reactie