De gas- en lichtrekening gaat omhoog – en is een van de hoogste in Europa

De prijzen van gas en licht in Nederland blijven dit jaar stijgen. Met de nieuwe stijging betaalt men jaarlijks bijna 2,000 euro voor gas en licht, waarmee ons land gelijk een van de duurste landen wat betreft energie in Europa is. Honderdduizenden consumenten stappen mede door deze prijzen over op nieuwe energieleveranciers.

De energierekening in Nederland stijgt flink. Huishoudens betalen dit jaar gemiddeld zo’n 2,000 euro voor gas en licht – een stijging van 334 euro ten opzichte van 2017. De zware stijging is terug te voeren op twee maatregelen, die beiden te maken hebben met het klimaat.

Energieleveranciers moeten vanaf dit jaar meer betalen voor de CO2-uitstoot. Deze stijging komt (deels) voor de rekening van de klant. Daarnaast is de belasting op energie omhooggegaan, vanwege de subsidie op duurzame initiatieven vanwege de Opslag Duurzame Energie.

Zeer duur in Europa
Met de huidige prijzen voor gas en licht in Nederland is ons land een van de duurste landen in Europa. De prijzen voor elektriciteit in Nederland liggen zelfs gemiddeld 28 procent hoger dan in andere Europese landen.

Met een prijs van 23 cent voor een kilowattuur stroom staan we Europees gezien op een achtste plaats. In Frankrijk wordt er bijvoorbeeld net 20 cent voor betaald. Duitsers betalen meer, maar bij hen liggen de prijzen voor gas weer lager.

Want de prijzen voor gas liggen veel hoger bij ons dan in de meeste andere landen, iets wat experts wijten aan het hoge percentage energiebelasting en btw op de rekening (meer dan de helft van de rekening).

Zo betalen Nederlanders 76 cent voor een kubieke meter gas. Ter vergelijking, in België kost een kubieke meter gas 55 cent. Zweden, Denemarken, Zwitserland en Italië betalen enkel meer voor gas.

Wisselen van energieleverancier
Een van de gevolgen van de scherpe prijsstijgingen in de energiesector is dat steeds meer consumenten van energieleverancier wisselen. Het aantal consumenten dat wisselde van energieleverancier steeg afgelopen jaar met 7,7 procent, naar maar liefst 1,4 miljoen mensen.

Ook steeg het aantal bezoekers van energievergelijkingssites, nadat het nieuws afgelopen jaar bekend werd dat de energierekening zou stijgen. Voor veel consumenten lijken de hoge prijzen en de forse stijgingen reden om van leverancier te wisselen. Reden te meer om de energierekening er eens bij te pakken en kijken wat je opties zijn: het kan je honderden euro’s per jaar schelen.

Plaats een reactie